Provjerite državni proračun: Ministarstvo financija otvorilo servis za upite po dobavljačima

Provjerite državni proračun: Ministarstvo financija otvorilo servis za upite po dobavljačima

2.10.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministarstvo financija, Državna riznica, objavilo je internetski servis putem koga građani mogu pretraživati podatke  o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima.

Upit po dobavljačima je javno dostupan servis koji korisniku nudi pregled izvršenja državnog proračuna po dobavljačima za odabranu proračunsku godinu. Osnovni cilj je omogućiti korisnicima upit po traženom OIB-u za kojeg se ispisuju izvori iz državnog proračuna i pripadajući iznosi. Aplikacija je namijenjena svim zainteresiranim korisnicima.

Stranici možete pristupiti OVDJE.

Ovo je veliki iskorak i ono na čemu ću inzistirati u ovih godinu dana je potpuna transparentnost javnih financija, do svake kune, do svake lipe. Onda ćemo probati vidjeti može li se uštedjeti na državnim financijama, možemo li biti efikasniji i bolji. Mislim da možemo, izjavio je ministar Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Ujedno, pozvao je građane da prijavljuju nepravilnosti ukoliko ih uoče.

Po riječima Lalovca, Ministarstvo financija pripremalo je projekt proteklih nekoliko mjeseci, a taj će se alat i nadograđivati. Moja prva intencija kod preuzimanja Ministarstva bila je da se krene u širu transparentnost javnih financija, budući građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, imaju pravo kontrolirati Vladu i u konačnici odlučivati upravlja li se efikasno s njihovim novcem, istaknuo je Lalovac. Dodao je da se pretragom može vidjeti na dnevno ažuriranoj razini koliko se i kome sve plaća iz proračuna, kao i poslovni odnosi između države i poduzetnika.

Najveći dio novca u našem gospodarstvu obavlja se upravo s državom, radi se o više od 100 milijardi kuna, koji će se vrlo jednostavno moći pretraživati. Ovo je tek prvi korak, alat će se dalje razvijati da bude lakše pretraživati, navodi Lalovac.

U drugom koraku, najavio je, zatražit će se od svih javnih poduzeća da budu transparentna, da koriste nove tehnologije i javno prezentiraju s kim i kako rade. To treba, napomenuo je, proširiti i na lokalnu upravu. Korak dalje je povezati transakcije tih poduzeća koja su radila s državom sa svim radnicima koji primaju plaću iz državnog proračuna, da vidimo da li svi koji rade u javnom i državnom sektoru, njih 250 tisuća, imaju novčane poveznice s poduzećima koja rade s državom. To je sljedeći korak u borbi protiv korupcije i za efikasniju i jeftiniju državu i u konačnici manji porez za građane. Do Nove godine izašli bismo s takvom informacijom, ističe Lalovac.

Ocijenio je to snažnim alatom protiv korupcije, za efikasniju upravu i rezanje troškova na rashodovnoj strani proračuna. (H)

 

 

državni proračun proračun dobavljači financiranje vlada rh