Provedeno prvo uzorkovanje mora

Provedeno prvo uzorkovanje mora

28.5.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Kako uskoro započinje sezona kupanja Zavod za javno zdravstvo Istarske županije krenuo je  s provedbom Programa praćenja kakvoće mora za kupanje na području istarske županije. Sukladno odredbama Uredbe o sanitarnoj kakvoći mora, Županijska skupština Istarske županije na posljednjoj je sjednici usvojila Odluku o provedbi Programa praćenje kakvoće mora za kupanje na plažama Istarske županije u 2015. godini prema kojoj će se kakvoća mora pratiti na 203 mjerne točke.

Prema kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je prvo uzorkovanje mora u ovoj godini proveo u razdoblju od 18. do 24. svibnja. Ukupno je uzorkovano more na 203 mjerne točke na plažama od Savudrije do Brestove. Tijekom uzorkovanja bilježi se i temperatura mora koja se je u razdoblju uzorkovanja kretala od 17,6 ºC do 20,0 ºC.

Temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 201 mjernom mjestu ili u 99% uzoraka zabilježeno je more izvrsne kvalitete ili more I kategorije dok je samo na dva mjerna mjesta - hotel Pical, bungalovi i hotel Pical plaža Borik u Poreču - zabilježena dobra kvaliteta mora ili more podobno za kupanje, sport i rekreaciju.

 

 

uzorkovanje mora kakvoća mora ekologija more