Protiv redukcije vode otvaranjem Bubić jame

Protiv redukcije vode otvaranjem Bubić jame

1.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vodovod Pula, pak, donio je odluku da se sredstva prikupljena iz naknade za razvoj tijekom ove godine iskoriste za nabavu i ugradnju uređaja za obradu vode na bunarima Campanož i Tivoli. Zdenac Tivoli nalazi se jugoistočno od pulskog naselja Veli Vrh uz željezničku prugu Pula-Divača, a bunar Campanož uz cestu Pula-Medulin, južno od naselja Šikići.

Njihovim bi se stavljanjem u funkciju dobilo dodatnih 56 litara pitke vode u sekundi, za što treba izdvojiti 7,5 milijuna kuna, a to će dijelom financirati općine Barban, Svetvinčenat, Marčana, Ližnjan i Medulin te Gradovi Pula i Vodnjan. U financiranju sudjeluju i Hrvatske vode.

Milan Antolović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu objašnjava da se radi o preventivnom potezu Županije koji bi trebao spriječiti eventualnu redukciju vode u ljetnim mjesecima.

- Stavljanjem u funkciju bunara i izvorišta na području Pule, Labina i Buzeta osigurava se dodatnih više od 200 litara vode u sekundi u vodoopskrbnom sustavu Istre. Uključivanje dopunskih izvorišta u Istri stajat će oko 15 milijuna kuna, a s Hrvatskim vodama je dogovoreno da će oni projekt financirati u iznosu od 70 posto, dok će preostala sredstva osigurati jedinice lokalne samouprave, kazao je Antolović.

Do kraja lipnja osim Campanoža i Tivolija, normalnu opskrbu vodom trebalo bi osigurati i stavljanje u funkciju izvori Bužini i Gabrijeli na području bivše općine Buje te izvor Bubić jama na području Vodovoda Labin koji inače putem koncesije koristi TE Plomin. Izvori Sv. Ivan i Bulaž na području Vodovoda Buzet već se ovih dana stavljaju u probni rad i njihovom će se vodom putem cjevovoda dugog šest kilometara direktno napajati Butoniga.

Što se eventualnih restrikcija tiče, Antolović je rekao da su sada poljoprivrednici u povoljnijoj situaciji zbog nedavnih kiša, ali da će se prvi naći na udaru ukoliko budu uvedene restrikcije u potrošnji vode.

Podsjetimo, pulski su bunari sustavno zatvarani u proteklih desetak godina zbog zagađivanja vode u njima, ali i orijentacije na distribuciju vode iz akumulacije Butoniga. Direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjić rekao je u travnju da je izgradnjom novih kanalizacijskih mreža u naseljima i pojačanom kontrolom nepropusnosti septičkih jama došlo do znatnog poboljšanja kvalitete vode u pulskim bunarima. (Patricija SOFTIĆ MEHMEDOVIĆ)

bubić jama vodovod vodoopskrba