Prosvjed urodio plodom - župan ponudio pomoć oko Rockwoola - MUP priopćio: na prosvjedu 1500 mještana

Prosvjed urodio plodom - župan ponudio pomoć oko Rockwoola - MUP priopćio: na prosvjedu 1500 mještana

1.9.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Danas u 11 sati, župan Ivan Jakovčić u svome je uredu primio predstavnike eko udruga Naša zemlja i Ekop Istra koje su ujedinjene u akciji borbe protiv Rockwoola. Sastanku su prisustvovali župan Jakovčić, Vedran Grubišić iz Upravnog vijeća županijskog Zavoda za prostorno uređenje, te aktivisti eko udruga Matilda Ilić, Kristina Đurović, Izidor Težak i Ivan Smilović.

Prema riječima aktivista, župan je danas izrazio spremnost rješavanja problematike Rockwoola, no i dalje tvrdi, nije odgovoran za njegov dolazak.

Prema službenom zapisniku labinskog MUP-a, jučer je u Tupljaku prosvjedovalo 1.500 mještana koji su ostavili prilično jasnu poruku vlastima i Rockwoolu, te se župan osvrnuo i na zanimljive natpise na transparentima od kojih su neki prozivali i njega. Župan je, međutim aktiviste ocijenio kao iskrene borce za ekologiju, te je podržao njihovu inicijativu i ponudio pomoć u razriješavanju nastale situacije. Izrazio je i mogućnost da županija iz svoga proračuna izdvoji sredstava za pravne postupke i tužbu, te ukoliko je potrebno financira i reviziju studije koju će napraviti stručnjak po osobnom izboru aktivista.

Osim toga, aktivisti su za idući tjedan zakazali i ponovni sastanak kod župana kada će biti postignut i konkretan dogovor o mjerama koje će se poduzeti, revizoru koji će načiniti službenu reviziju studije, te rokova unutar kojih će se navedene aktivnosti i izvršiti, najavili su aktivisti. “Iako nam je župan rekao kako mi možemo učiniti po pitanju Rockwoola puno više od njega samoga, smatramo da je ovo veliki korak za cijelu akciju i zadovoljni smo što su naši napori konačno rezultirali pozitivnom suradnjom sa vlasti”, izjavili su aktivisti dviju udruga. (D.F.)

Rockwool Matilda Ilić Ivan Smilović udruga Naša zemlja ekologija proscjed Ivan Jakovčić