Prosvjed protiv Rockwoola - građanima voda do grla (Galerija fotografija)

Prosvjed protiv Rockwoola - građanima voda do grla (Galerija fotografija)

31.8.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ekološke udruge iz Istre od pet minuta do 12 započele su svoj prosvjed  ispred tvornice kamene vune Rockwool u općini Pićan. To je posljednji prosvjed prije sudske tužbe koju će podignuti zbog onečišćenja okoliša, ugrožavanja ljudskog zdravlja, materijalne štete i izgubljene dobiti.
Prosvjedu se odazvao puno veći broj ljudi nego na posljednjem prosvjedu koji se održao 10. 11. 2007. na istom mjestu.

Mještani, njih  oko 1 000,  nedvosmislenim transparentima i prekidanjem govornika izrazili su svoju ogorčenost zbog nastale situacije. 


Traže hitno zatvaranje tvornice zbog prekoračenja dopuštene emisije plinova, koji izlaze iz tvorničkog dimnjaka.


Prosvjed je nakon pohoda pješice iz Potpićna, otvorila Matilda Ilić iz ekološke udruge Naša zemlja koja je i ovog puta naglasila štetnost postojanja tvornice Rockwool Adriatic u pićanskoj dolini. Prosvjedu su se pridružile ekološke udruge iz Istre, a na improviziranoj pozornici izmjenjivali su se  kršanski vijećnik Klaudio Lazarić, doktor Nikola Ivaniš iz PGS-a Rijeke, Josip Rupnik, predsjednik političke opcije Zelena stranka, aktivistica udruge Naša Zemlja Iride Vidaković, predsjednica pićanske podružnice Ekop Istre Kristina Đurović,Bruno Poropat iz Odbora za referendum...

Matilda Ilić pročitala je pismo podrške prosvjedu i aktivizmu Hrvatskog helsinškog odbora, kao i ekološke udruge iz Rijeke dubrovačke. Osvježenje u šaljivom,ali ipak ozbiljnom tonu doprinio je aktivist Zoran Oštić glavni tajnik Zelene liste iz Zagreba koji se osvrnuo na probleme ekološkog tipa koji aktivisti imaju u Zagrebu i okolici. Spomenuo je i gradnju nuklearke između Dalja i Erduta.


Prosvjedu  se odazvala politička scena Općine Pićan za razliku od vodećih političara Općine Kršan. Prosvjedu je prisustvovao velik broj mladih i djece, kao i autori studije, odnosno analize utjecaja Rockwoolove proizvodnje na okoliš ove konkavne doline u Potpićnu, dr.prim. Lucijan Mohorović i Stanko Uršić. Prosvjednici podržavaju i pozivaju svih na podršku Zdravku Beriću kojemu prijeti tužba Rockwoola za klevetu zbog iznošenja crne vizije budućnosti za cijelu regiju.Prosvjedu su prisustvovali i pčelari iz okolnih područja.


Govornici su bili prekidani pljeskom i povicima "lažu", "Rockwool GO HOME", a i prisutnost velikog broja novinara, samo dokazuje kako je mještanima  voda došla do grla zbog, kako kažu, sustavnim laganjem i obmanjivanjem javnosti od strane Rockwoole PR  službe.

Mještani poručuju da je izgradnjom tvornice na plodnim oranicama i na najvećem rezervatu slatke vode u Istri, nanesena neprocjenjiva šteta ovom kraju.


Nitko iz Rockwoola nije bio nazočan prosvjedu,a njihova se reakcija na prosvjed se čeka.

U Rockwool pak tvrde kako su ispušni plinovi koje mjere instrumenti, a nadzire Ministarstvo zaštite okoliša, u skladu sa zakonom.

Prosvjed je trajao nešto manje od dva sata,a zaključen je pozivom Matilde Ilić da se tranparenti ostave na ulazu ispred tvornice porukom Rockwoolu: "Kad već nisu slušali, neka barem čitaju!"

 

Među transparentima isticao se "Smrtonosni jelovnik za istočnu Istru. Zajutrak vapnara Raša, doručak Holcim Koromačno, ručak TE Plomin, posljednja večera Rockwool u Potpićnu. Restoran kod Jakovčića. Meni odabrala Vlada RH"

te "Političari=profiteri",

"Znate li da svaki 4. stanovnik Istre umire od karcinoma, a svaki drugi s Labinšćine?!",

"Uz kamenu vunu, životi nam trunu!"...

 

Na prosvjedu su čitana pisma mještana u kojima se poručuje:
"Ne zaustavi li se i ukloni ekološka bomba iz našeg dvorišta, blokirat ćemo ceste Rijeka-Pula kod Vozilića ,te na tunelu Učka, zatim dionice Rijeka-Buzet preko Ćićarije s tri strane. Prvo simbolično na pet minuta , a ako se ni tada ne udovolji našem zahtjevu, trajno ćemo blokirati istarske prometnice do konačnog zatvaranja Tvornice".

 

Građanima je voda došla do grla te ovaj prosvjed pokazuje grčevitu borbu mještana za svoja osnovna materijalna prava.

 

 

Rockwool Potpićan Rupnik prosvjed Udruga Naša zemlja ekologija zeleni Lucijan Mohorović Bruno Poropat Zoran Oštrić bunt Iride Vidaković Nikola Ivaniš