Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Propalo mirenje SIK-a i Rockwoola - prevareni radnici kreću u štrajk

Propalo mirenje SIK-a i Rockwoola - prevareni radnici kreću u štrajk

22.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pitanje je dana kad će započeti štrajk radnika u danskoj tvornici kamene vune u Potpićnu budući da je propao postupak mirenja između Sindikata Istre i Kvarnera i Rockwool Adriatica koji je prekjučer održan u prisustvu predstavnika Gospodarskog socijalnog vijeća Hrvatske. Poručio je to na jučerašnjoj konferenciji predsjednik SIK-a Bruno Bulić istaknuvši da je štrajk neminovan budući da poslodavac i dalje odbija započeti kolektivne pregovore sve dok se tvornici ne izda uporabna dozvola.
- Rockwool je društveno neodgovorna kompanija koja misli da je došla u neku primitivnu sredinu u kojoj ne mora poštivati zakone ili su, pak, nekog dobro podmitili pa misle da mogu raditi što ih je volja. Ovakvu aroganciju dosad nismo vidjeli kod nijednog poslodavca. U kratkom su razdoblju uspjeli stvoriti neprijateljsko okruženje i ući u konflikt sa svima, lokalnom zajednicom, županijskim političkim strankama, nevladinim udrugama, a sada su pokazali koliko poštuju svoje radnike, kazao je Bulić.
Prema anketi koju je sindikat proveo među svojih 80-ak članova, više od 90 posto izjasnilo se za štrajk, a potporu su dali i radnici koji nisu u sindikatu. U potpićanskoj tvornici ukupno radi 140 osoba pa se može pretpostaviti da je više od polovice spremno štrajkati, no kada će to biti, još se ne zna. Sutra će sindikalna podružnica održati sastanak na kojem će se razmotriti pravi trenutak za ulazak u štrajk. Proizvodnja je zasad neredovita, a rad žele obustaviti kad bude u punom jeku.
Sindikalni povjerenik i zaposlenik tvornice Esad Huskić napomenuo je da osim 30-ak zaposlenih u rukovodećem kadru i administraciji, nijedan od 80-ak radnika iz proizvodnje nije primljen za stalno, a za teški fizički rad primaju u prosjeku četiri tisuće kuna, što je tri puta niža plaća nego u drugim Rockwoolovim tvornicama izvan Hrvatske.
- Kao i ja, mnogi koji su došli u Rockwool bili su uvjereni da su se zaposlili u svjetskoj kompaniji koja posluje po propisima. Obećavali su nam plaće na nivou Holcima, bolje radne uvjete, napredovanja. Mnogi koji su došli iz drugih tvrtki tamo su bili primljeni za stalno, a ovdje dobivaju samo ugovore na određeno. Prevareni smo! Moje je mišljenje da ova tvrtka nikada nije ni trebala doći u Istru, kazao je Huskić.
Ono što traže od Uprave Rockwoola je da se pravilnik o radu, koji osigurava tek minimum radničkih prava, zamijeni kolektivnim ugovorom. Upozoravaju da su dosad sklapani pojedinačni ugovori te da se za ista radna mjesta s istim uvjetima rada daju različite plaće, čime se stvara diskriminacija radnika.
SIK je još početkom studenog prošle godine pokrenuo inicijativu za kolektivno pregovaranje, ali se do danas ono nije maknulo s mrtve točke. Marina Cvitić, voditeljica labinskog ureda SIK-a, pojasnila je da su se na štrajk odlučili nakon što su iscrpili sve mogućnosti dogovora.
- Glasnogovornica tvornice Anđelka Toto-Ormuž stalno ponavlja da Rockwool posluje u skladu s propisima, ali odgovorno tvrdim da krše zakone u pogledu radnih odnosa, zbog čega ćemo zatražiti i uvid inspekcije rada, veli Cvitić.
Kao dokaz da ova multinacionalna kompanija podcjenjuje ne samo radnike, već i državne institucije, u sindikatu su naveli podatak da na postupak mirenja nije došao nitko iz Uprave, već su poslali osobu koja nije bila ovlaštena niti potpisati zapisnik, zbog čega je čak predstavnik GSV-a bio iznenađen.
Napominju da će o štrajku i svim nepravilnostima izvijestiti predstojnika Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića te da će pokrenuti postupak protiv državne inspekcije i administracije ukoliko ne poduzmu odgovarajuće korake.

M. JERIN

 

Toto-Ormuž: Mogli smo otpustiti sve radnike

U Upravi Rockwoola smatraju neprimjerenim to što Sindikat Istre i Kvarnera traži pregovore i kolektivni ugovor u vrijeme kada su radna mjesta neizvjesna.


- Tvornica je još uvijek u fazi probnog rada i još nije izdana uporabna dozvola koja je uvjet za nesmetan i trajni rad tvornice. Tek po dobivanju uporabne dozvole bit će osigurana radna mjesta našim radnicima. Pregovori o kolektivnom ugovoru su velika odgovornost i iziskuju ozbiljan angažman, a mi smo sve naše snage i potencijale usmjerili dobivanju uporabne dozvole, odgovorila je Anđelka Toto-Ormuž, voditeljica odnosa s javnošću Rockwool Adriatica.


Na upit što će Uprava poduzeti kada dođe do štrajka, kazala je da smatraju malo vjerojatni da će do njega doći.


- Tijekom deset mjeseci dok tvornica nije radila i nije prihodovala niti kune, svi radnici su uredno dobivali plaću iako su mogli biti otpušteni, što najbolje govori o socijalnoj odgovornosti Rockwoola. Sad, za vrijeme krize, kad se mnoga radna mjesta zatvaraju, Rockwool i dalje uredno plaća svih svojih 140 radnika. Stoga i nadalje očekujemo potporu sindikata da bismo zajedno osigurali radna mjesta našim radnicima, dodala je.

 

Bulić: Radnici su stalno dolazili na posao

U SIK-u doživljavaju krajnje drskom tvrdnju da se socijalna odgovornost tvornice vidi u tome što su radnici dobivali plaću i u deset mjeseci kada Rockwool nije proizvodio.


- Radnici su dolazili na posao i radili sve što su im pretpostavljeni naredili. Zar su trebali raditi besplatno? Uostalom, na temelju kojeg propisa tvornica uopće sada radi kad nema uporabnu dozvolu? Prozivati sindikat da bi trebao dati podršku za dobivanje uporabne dozvole je krajnje licemjerno i prelazi sve granice dobrog ukusa, kazao je Bruno Bulić te dodao da je Rockwool sam odgovoran za kršenje propisa zbog čega mu je svojedobno zabranjen rad.

 

rockwool radnici sindikat zaposlenje SIK štrajk anđelka toto ormuž