Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Promovirana monografija `Rišem i pišem` Josipa Diminića

Promovirana monografija `Rišem i pišem` Josipa Diminića

13.8.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak, 10. kolovoza u labinskom Malom kazalištu održana je promocija monografije akademskog likovnog umjetnika, kipara i slikara Josipa Diminića. U prepunom Circolu, uz nazočnost mnogobrojnih Diminićevih prijatelja i štovatelja te labinskih umjetnika, nadahnutim riječima o umjetniku govorili su Ivana Prahović, direktorica tiskare Pečarić – Radočaj iz Karlovac, koja je izdala knjigu, urednik knjige Nikola Perić, također iz Karlovca i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika. Monografija ''''''''Rišem i pišem'''''''' sadrži oko tisuću crteža i stotinjak umjetnikovih pisanih misli i bilježaka nastalih od 1947. do 2010. godine.

 

Četiri desetljeća prijateljstva Diminić njeguje s karlovčaninom Nikolom Perićem, koji je urednik monografije.  Perić je na sinoćnjoj promociji kazao kako nije imao nimalo lagan zadatak. Naime od 3.500 skica, crteža, slika trebao je odabrati dvije stotine koje su predstavljene u monografiji. Ivana Prahović, direktorica karlovačke tiskare napomenula je kako je bilo iznimno ugodno raditi s Diminićem. Tijekom sklapanja monografije glavna nit vodilja bila im je ljubav prema knjizi, upravo onakva ljubav koju Diminić prenosi svojim djelima.

 

Gradonačelnik Tulio Demetlika istaknuo je kako su u monografiji izdvojene 64 godine umjetnikova stvaranja. Vidljiva je ljubav prema zavičaju, kamenu i običajima, ali i ono što Diminić uvijek posebno naglašava, velika potpora i povezanost s obitelji. Demetlika je izdvojio kako je Diminić po mnogočemu zadužio labinjane, jer upravo svojim djelima na najbolji način promiče ljepote Labina duž zemlje, ali i šire.

 

Knjiga „Rišem i pišem“ sadrži oko tisuću crteža u različitim tehnikama: tuš, bajc, tinta, olovka, akvarel... od kojih velika većina nikada nije bila objavljena. Najstariji crteži potječu iz 1947. godine.

 

josip diminić monografija