Promovirana monografija kipara Mate Čvrljka

Promovirana monografija kipara Mate Čvrljka

18.8.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Dugogodišnji labinski likovni pedagog,  kipar Mate Čvrljak, sinoć je u prostorijama Maloga kazališta – Circola, održao promociju svoje monografije. Predstavljanju su prisustvovali brojni gosti što likovni umjetnici, što Čvrljkove kolege i sugrađani. Gorka Ostojić Cvajner o Čvrljku je, prilikom promocije, napomenula kako je on, iz rodne Dalmacije, u Istru donio duh mediterana, tradiciju splitske Umjetničke škole i kvalitetu obrazovanja sa zagrebačke Akademije, neprocjenjivo obogativši time Labin i regiju.

Ostojić Cvajner vrlo ističe Čvrljkovu figuraciju, koja je sveprisutna u njegovim djelima, kao i apstrakciju te sve njene moguće idiome. Također, kaže da je za nj zadatak bio ne napustiti figuriranje, u čemu je zasigurno uspio i samim time ostao duboko zabilježen u analima labinskih umjetnika. Na kraju dodaje Ostojić Cvajner dodaje da je Mate Čvrljak uvijek radio s mjerom, kritično prema sebi, nikada prema drugima, te na jedinstven način spajao modernu i suvremenu umjetnost.

Čvrljak ističe da je vrlo polaskan izlaskom ove monografije, posebice što je prepoznata od strane Grada, Županije i Ministarstva. Kaže da je njome vrlo zadovoljan, prvenstveno jer su je pomogli brojni stručnjaci, od njegovih akademskih kolega, do fotografa i grafičkih dizajnera.

Ova monografija broji dvjesto četrdeset stranica, od čega preko sto i sedamdeset reprodukcija. U promotivnom razdoblju prodaje stoji tristo kuna. (foto: Goran Načinović) 

 

mate čvrljak monografija kultura kiparstvo