Promoviran 1.Labinski zbornik

Promoviran 1.Labinski zbornik

1.3.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Sinoć je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin promoviran Zbornik 1. Labinski kulturno-povijesni susreti, koji sadrži 21 stručni i znanstveni rade sa istoimenog znanstveno-stručnog skupa održanog u svibnju 2017. godine.

„Jako sam ponosan što vidim ovoliko posjetitelja u dvorani, a najviše me raduje što u Zborniku ima puno mladih autora, koje zanima labinska prošlost koju i dalje istražuju. Vidim dolaze neki novi Mohorovići, Bastijanići, Milevoji i sve dok je tako, ne treba brinuti da ćemo zaboraviti ni tko smo, ni što smo. Svi vi autori imali ste snage i mudrosti stati i pogledati iza sebe, vrijedni poput naših kovara, koji su iz dubine kopali karbon. Stoga, možemo biti ponosni na mjesto gdje živimo, i na tjedan u kojem slavimo Labinsku republiku. U trenutku kad svi trčimo s vremenom, ovo djelo posebno vrijedi. Zbornik je trajni zapis za sva vremena, kao knjiga koju će uvijek netko moći pročitati“ – naglasio je Gradonačelnik u uvodnome govoru te ujedno prisutnima čestitao dane Labinske republike i uputio poziv na komemoraciju na Krvovu placu Vinež i Svečanu akademiju koje će se održati  u petak, 02. ožujka.

Tullio Vorano,  rekao je kako su se u  Labinu u zadnjih pet godina  dogodili određeni vrlo značajni pomaci na planu izdavaštva s kulturno-povijesnom tematikom, a kruna svega je izdavanje ovog Zbornika.

„Sada s ovim zbornikom, zapravo s ovim novim projektom Labin si otvara jednu novu mogućnost koja bi mogla u budućnosti doseći neslućene razmjere. Istraživanje i proučavanje kulture, povijesti i svih ostalih bitnih komponenti koje su nekad oblikovale, a i danas oblikuju i obilježuju našu sredinu od izuzetnog je značaja kako za današnje tako i za buduće generacije“ izjavio je Tullio Vorano i uputio velike zahvale svima koji su pomogli da se ova priča realizira.

Doc. dr. sc. Mihovil Dabo, jedan od recenzenata Zbornika pohvalio je radove sudionika Skupa iz kojih daju veliki doprinos povijesti Labinštine.

„Svega 8 mjeseci nakon održanog skupa zbornik je već bio tiskan, to je vrlo kratak rok pa već iz toga možete vidjeti da smo svi radili vrlo intenzivno. Intenzivan rad od uredničkog odbora pa sve do recenzenata odrađen je kvalitetno i od strane osoba koje dobro poznaju sadržajno bogatstvo labinskog kulturno-povijesnog naslijeđa. “ -  rekao je glavni urednik zbornika prof.dr.sc. Slaven Bertoša.  

Izdavač je Grad Labin, a pokrovitelji Općine Kršan, Raša, Pićan i Sv. Nedelja. Tiskan je u 700 primjeraka.

Promociju Zbornika svojim je nastupom uveličao Nino Kiršić, učenik 3.razreda Umjetničke škole Matka Brajše Rašana koji je na harmonici odsvirao tradicionalnu kompoziciju „Šete paši“, a uz pljesak publike gradonačelnik mu je uručio prvi primjerak Zbornika.


gradska knjižnica labin zbornik labinski kulturno povijesni susreti povijest labin plomin raša