Promocija romana na cakavici ''Crni snih''

Promocija romana na cakavici ''Crni snih''

12.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Konoba na Dubrovi sinoć je bila pretijesna da primi sve one koji su htjeli sudjelovati na promociji romana "Crni snih" autorice Malvine Mileta, koji je pisan na labinskoj cakavici.

Roman je zapravo autobiografija autorice, u kojem je opisala svoj život u obitelji rudara u rudarskom Vinežu, koji je bio sličan mnogim drugim životima na Labinšćini, gdje su mnogi živjeli teško, ali pošteno od tog časnog, ali i pogibeljnog posla. Svoje odrastanje u takvom ambijentu Malvina Mileta opisuje vrlo plastično na pitkoj labinskoj cakavici, prikazujući jedan svijet koji je zauvijek nestao ne samo zatvaranjem rudnika nego i neumitnim protekom vremena. Vidno uzbuđena autorica je podsjetila da su labinjani proklinjali rudnik i rudarenje, jer su mnogi njihovi najbliži ostali zauvijek pod zemljom zarađujući za golo preživjavanje, što se dogodilo i njenom ocu. Možda i zbog toga on se toliko uvukao u nas, postao dio nas i naše sudbine, pa se sve ono što je donosilo rudarenje i rudnik ne može otrgnuti iz našeg sjećanja i kolektivnog pamćenja. Dio tog pamćenja je i snijeg koji je u mojem Vinežu zbog ugljena, čađe i prašine nakratko mogao ostati bijel - naglasila je Malvina Mileta.

 

O autoričinom djelu govorio je i urednik knjige Sandro Gobo, rakavši da se ona svojim romanom svrstala u red najpoznatijih labinskih pjesnika i književnika Zdenke Višković-Vukić i Daniela Načinovića, podsjetivši da se u Labinu često izdaju knjige, čije autore mora lokalna zajednica podupirati više nego što trenutačno čini.

 

Zanimljivo je da je izdavač romana "Crni snih" KUD "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela, koje ove godine obilježava 110. obljetnicu osnutka u sopomen na prvog istarskog učitelja na hrvatskom jeziku, koji je učiteljevao i u tom mjestu. U vrlo sadržajnom programu sudjelovali su i članovi tog društva, čija je predstavnica Marija Sošić izrazila zadovoljstvo što su imali priliku objaviti neobičan roman o povijesti rudarenja na Labinšćini. (MM)

Malvina Mileta Daniel Načinović poezija promocija knjiga roman Crni snih cakavica dijalekt Sandro Gobo KUD Stjepan Žiža Zdenka Višković Vukić