Promocija knjige „Raša, bijeli grad ugljena“

Promocija knjige „Raša, bijeli grad ugljena“

30.4.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dana 26. travnja 2014.g. je delegacija iz Općine Raša predvođena Zamjenicom Načelnice Tajanom Kovač, stručnim suradnikom Tulio Voranom, te predsjednikom udruge „Istarski ugljenokopi Raša“ Mladenom Bajramovićem prisustvovala je promociji knjige „Raša, bijeli grad ugljena“ u talijanskom gradu San Giorgio di Nogaro.

Udruga Ad Undecimum iz San Giorgio di Nogaro organizirala je u tamošnjoj polivalentnoj dvorani Ville Dora prezentaciju knjige Francesca Krecica „Raša, bijeli grad ugljena“ (u izvorniku: Arsia, la bianca città del carbone). U ime Općine Raša skup je pozdravila donačelnica ing. Tajana Kovač koja se ujedno zahvalila na predstavljanju Raše.Predsjednik udruge, arhitekt Andrea Dell''Agnese govorio je o poveznicama između Raše i San Giorgia di Nogaro, a tamošnji gradonačelnik Piero Del Frate osvrnuo se na značaj manifestacije.

O knjizi je nadahnuto govorio njezin autor, arhitekt Krecic, a sve je to popratio ilustracijama. Na prezentaciji bio je nazočan i predsjednik skupštine Regije Furlanija Julijska Krajina Franco Iacop, koji inače odlično surađuje s Istarskom Županijom. On je poželio da uskoro općine Raša i San Giorgio di Nogaro zajednički porade na zajedničkom projektu koji će njegova Regija svesrdno podržati. Značaj prezentacije prepoznala je i Renata Capria D''Aronco, predsjednica kluba UNESCO iz Udina, koja je posebno naglasila značaj međusobnog upoznavanja i suradnje mladih generacija, pa je navela kako bi se što prije trebale povezati škole putem zajedničkih programa.

Delegaciji Općine Raša uručena je pergamena kojom načelnicu Palisku Bolterstein promoviraju počasnim članom udruge Ad Undecimum (u antičkom svijetu S. Giorgio bio je 11 milja udaljen od Akvileje, pa odatle naziv udruge).

 

rasa.hr

 

 

san giorgio di nogaro raša općina raša rudarenje tajana kovač