Projekt "Zaštita zubi" dobitnik pohvale za Naj akciju 2012. godine

Projekt "Zaštita zubi" dobitnik pohvale za Naj akciju 2012. godine

29.11.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Projekt Labin Zdravog grada „Zaštita zubi“ ovogodišnji je dobitnik pohvale za Naj akciju 2012. godine u izboru Središnjeg koordinacijskog odbora projekta “Gradovi i općine – prijatelji djece”, kojeg čine predstavnici  Saveza društva Naša djeca i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

 

Projekt Zaštita zubi provodio se tijekom cijele pedagoške, odnosno školske godine kroz sva odjeljenja i grupe i dijelom kroz nastavne predmete u predmetnoj i razrednoj nastavi. Važnost projekta je interakcija - međudjelovanje svih struktura i segmenata  u sustavu odgoja i obrazovanja sa zdravstvenim sustavom i u suradnji sa roditeljima.

 

Projekt je, kao primjer dobre prakse, prezentiran na 16.  Sajmu zdravlja u Vinkovcima koji se provodi u okviru Hrvatske mreže zdravih gradova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

 

Organizator akcije je Labin zdravi grad u suradnji sa dječjim vrtićima, osnovnim školama i zdravstvenim djelatnicima. Koordinatorica projekta „Zaštita zubi“ je Božena Vutuc-Franković, dr. med. dent.. U provedbu akcije bili su uključeni svi odgajatelji u dječjim vrtićima, učiteljice, razrednici i profesori biologije u osnovnim školama, roditelji jasličke, vrtićke i školske djece, ginekolozi, patronažne sestre, pedijatrica i liječnica školske medicine i stomatolozi.

 

U akciju je bilo uključeno 480 djece vrtičkog uzrasta, 534 djece iz Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i 327 djece iz Osnovne škole Matije Vlačića, odnosno ukupno 1341 dijete. Tome broju treba pridodati oko 500-tinjak roditelja djece iz dječjih vrtića, 256 roditelja učenika iz Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i 327 roditelja učenika iz Osnovne škole Matije Vlačića, odnosno ukupno 1083 roditelja. U akciji je učestvovalo 164 osoba iz dječjih vrtića i osnovnih škola (odgajatelji, učitelji, tehničko osoblje) i 39 zdravstvenih djelatnika te 7 djelatnika Gradske uprave Grada Labina i projekta Labin-Zdravi grad.

 

Realizacija svih aktivnosti provedena je iz sredstava Grada Labina kroz  Projekt Labin-Zdravi grad i uz potporu tvrtke Apolonia d.o.o. iz Labina koja ima sa Gradom Labinom potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji na projektu „Zaštita zubi u Gradu Labinu“ i sudjeluje u promociji zdravlja zubi kroz predavanje i radionice te sa donacijama pribora za provođenje dentalne higijene u vrtićima i osnovnim školama.

 

Akcija je inovativna  jer je po prvi puta  u dječjim vrtićima i školama uvedena sistematska sveobuhvatna i cjelovita briga o zdravlju zubi djece. Zdravlje zubi direktno utječe na cjelokupno zdravlje te pravilan rast i razvoj djeteta.

 

Rezultat akcije je projekt  ugrađen u godišnji program rada dječjih vrtića i curriculum osnovnih škola. Kroz projekt postiže se osviještenost i odgovornost roditelja o važnosti očuvanja zubi kao sastavnice općeg zdravlja.

naj akcija labin zdravi grad dječji vrtić zdravlje prevencija zubi higijena