Projekt RUNE prvi projekt u Europi koji će se financirati iz CEBF-a | i za području Labinštine irađuje se Plan razvoja širokopojasnog interneta

Projekt RUNE prvi projekt u Europi koji će se financirati iz CEBF-a | i za području Labinštine irađuje se Plan razvoja širokopojasnog interneta

30.1.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Connecting Europe Broadband Fund ("CEBF") je 29. siječnja 2019. objavio da je potpisao transakciju s Vahta d.o.o. (Slovenija) i 3t.cable d.o.o. (Hrvatska) te osnovao kompaniju pod nazivom RuNe Group (Luksemburg) koja će biti projektna tvrtka sa zadaćom uvođenja visoko kvalitetne otvorene optičke mreže (Fiber-to-the-Home „FTTH“) za kućanstva, poslovne i javne korisnike u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije u Hrvatskoj, a koja će pokriti više od 135.000 lokacija. Ova investicija označava inicijalni projekt CEBF-a, privatnog dioničkog fonda koji je u lipnju 2018. prikupio iznos od 420 milijuna eura za ulaganje u greenfield investicije i projekte proširenja u širokopojasnom infrastrukturnom prostoru Europe.

CEBF je osnovan od strane Europske komisije, Europske investicijske banke (EIB), njemačke Kfw Bankengruppe, talijanske Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i francuske Caisse des Dépôts et consignations (CDC), dok je upravljanje povjereno Cube Infrastructure Managers (Cube IM) inače glavnom investicijskom partneru tvrtke Rune-Adria s kojom su istarski gradovi i općine potpisali Sporazum o ulaganju u izgradnju mreže.

Podsjetimo kako su gradovi Buzet, Labin i Pazin, te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi potpisali u Lupoglavu  19. ožujka prošle godine Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) s tvrtkom Rune Adria. Ona se navedenim sporazumom obvezuje izgraditi širokopojasnu mrežu i omogućiti pristup širokopojasnom internetu za više od 10 tisuća kućnih adresa što predstavlja više od 80 posto naseljenih adresa, za koje su u fazi izrade Planova razvoja širokopojasnog interneta iskazali komercijalni interes na području navedenih jedinica lokalne samouprave. Ova infrastruktura značajno će potaknuti razvoj ovih krajeva i njegovim žiteljima omogućiti pristup internet tehnologijama najvećih brzina i kapaciteta.

projekt rune rune ruralno područje širokopojasni internet CEBF