Stampar M - Stampar

Projekt pomoći starijim osobama ''MOST – Moja mobilna starost'' predstavljen na radionici Hrvatske mreže zdravih gradova

Projekt pomoći starijim osobama ''MOST – Moja mobilna starost'' predstavljen na radionici Hrvatske mreže zdravih gradova

4.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U četvrtak, 28. listopada na četvrtoj online radionici razmjene iskustva i učenja novih vještina Hrvatske mreže zdravih gradova pod nazivom „Unapređenje kvalitete života starijih sugrađana - prikaz ciljano razvijenih usluga za ruralne stare“ predstavljen je projekt „MOST – Moja mobilna starost“ udruge Labin Zdravi grad i udruge „Dodir nade“ koji provode u partnerstvu s Gradom Labinom i općinama Kršan, Pićan, Raša i Sv. Nedelja. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Navedene udruge ojačanim kapacitetima u suradnji s Gradom Labinom i općinama Labinštine pružaju usluge nabave živežnih namirnica, nabave lijekova, uputnica, recepata i drugih potrepština i obavljanje njege i pomoći u kući te organiziranja i dostave obroka za starije i nemoćne osobe za cijelu Labinštinu. Korisnik plaća samo cijenu proizvoda ili usluge (obroka, namirnica, lijekova, i dr.) dok je prijevoz besplatan.

Projekt je dvogodišnji i traje do 31. prosinca 2022. Sjedište udruge je u zgradi Porezne uprave u Labinu, a kontakt telefon za usluge je 0992622653 (obroci, namirnice, lijekovi) i 0955242871 (njega i pomoć u kući) te e-mail centarplus65labin@gmail.com.

U sklopu projekta tiskani su letci i plakati te su se u projekt uključili i volonteri, učenici viših razreda osnovnih škola koji su dijelili letke i informirali građane o uslugama. Partneri na projektu uz navedene udruge su Istarska županija, Grad Labin, općine Kršan, Raša, Pićan i Sv. Nedelja te Centar za socijalnu skrb Labin, a suradnici Crveni križ Labin, Istarski domovi zdravlja – Ispostava Labin i Udruga za osobe s invaliditetom Labin.

Svoje projekte na navedenoj radionici predstavili su još Hrvatski zavod za javno zdravstvo – Odjel za starije osobe, Sisačko-Moslovačka županija, udruga Klub za starije Mariška iz Koprivnice, Grad Zabok, Grad Karlovac i Zagrebačka županija. Radionica je održana u organizaciji Hrvatske mreže zdravih gradova.

labin zdravi grad mobilnost udruga dodir nade most moja mobilna starost stariji