Projekt `Kovari za vajka va srce` OŠ Ivo Lola Ribar

Projekt `Kovari za vajka va srce` OŠ Ivo Lola Ribar

7.5.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U petak 27. travnja učenici osmih razreda OŠ „Ivo Lola Ribar"realizirali su terensku nastavu na širem prostoru Labinštine, uz vodstvo profesora povijesti ujedno i nositelja projekta Žarka Petrovića.

Kao dio zavičajne povijesti, na terenskoj nastavi obrađena je tema rudarenje na području Labinštine pod općeprihvaćenim nazivom „Kovari zavajka va srce". Nastavna tema je obuhvatila rad učenika na lokacijama Labina i Raše na kojima su ostali tragovi povijesnih, gospodarskih i kulturoloških događanja kroz nekoliko stoljeća.

Učenici su radom na terenu (pješačenjem cca 7km) od Vineža - Krvove place, Labina, Pjacala, Krapna, rudarskih jama u Raši do crkve Sv. Barbare odradili 6 radova i prvi put se susreli sa nekim, izuzetno vrijednim ostacima industrijske i graditeljske baštine vezane uz rudarenje.

Tema je, pored upoznavanja sa značajnom gospodarskom granom koja je odgojila tisuće Labinjana, Rašana i šire okolice, imala i cilj upoznati i eko-socijalne i kulturološke posljedice ove djelatnosti na današnji Labin i Labinštinu.

Tema se nastavlja iduće godine sa drugom generacijom osmaša i nekim novim temama.

 

OŠ `Ivo Lola Ribar` Labin

 

kova obrazovanje kovari projekt oš ivo lola ribar