Prof.Silvia Česnik, voditeljica Vijeća mladih i Damira Omanović o alkoholu i mladima

Prof.Silvia Česnik, voditeljica Vijeća mladih i Damira Omanović  o alkoholu i mladima

14.4.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prof.Silvia Česnik, voditeljica Vijeća mladih SŠ «M.Blažina» i OŠ «I.L.Ribar» Labin te Damira Omanović, učenica SŠ «M.Blažina» Labin i učeničkog vijeća mladih Grada Labina,gostovale na Radio Labinu u temi o sveopćem problemu alkohola i mladih.

Nedavno su objavljeni rezultati anketa koje su članovi učeničkih vijeća labinskih osnovnih škola te srednje škole proveli po tim ustanovama, a na temu pijenja kod mladih. Njima je obuhvaćen veliki uzorak ispitanika, a rezultati su pokazali da alkohol davno prestao biti nepoznanica većini učenika.


Anketom je utvrđeno da je u populaciji osnovnoškolaca oko 35% djece bilo bar jednom u pijanom stanju. Od 300 anketiranih srednjoškolaca čak 1% njih smatra da ima ozbiljan problem s alkoholom i da bi trebalo potražiti pomoć.


Gošće podijelile su svoja razmatranja glede ovog problema, koji je nadišao radoznalost i postao životnim stilom mnogih. Na žalost, činjenice govore da je nerijetko cilj upravo «oblokavanje» kao vid zabave. Ankete su pokazale da su česti motivi samodokazivanje te pripadnost grupi, no evidentno je da je alkohol i svojevrstan jednostavan bijeg od stvarnosti koja proklamira potpuno izvrnute vrijednosti, i u kojoj je pojedinac malen i nebitan žitak prisutan tek radi ostvarivanja sebičnih ciljeva društva.


Mladima «u prilog» pijenju ide i nepoštivanje ugostitelja i trgovaca Zakona kojim se mlađima od 18 godina zabranjuje točenje i prodaja alkohola, indiferentnost ili prezauzetost roditelja koji često pak misle da je «to normalno», te nepostojanje alternativnih rješenja poput Klubova mladih.
Kako bilo, dok se ljudi drže modela ponašanja po kojem je kafić njihov drugi dnevni boravak, dok jedini ventil stresu nalaze u čašici ili bilo kojim drugim opijatima, dok sebe budu linijom manjeg otpora smatrali žrtvama sistema i društvene situacije i pri tom birali takva rješenja kao da izbor nije na njima samima, alkohol će i dalje biti pozitivac u društvu. Što možda i nije loše, jer netko mora biti kriv, pa zašto to ne bi bio alkohol?

Silvia Česnik Damira Omanović mladi alkohol vijeće mladih srednja škola Mate Blažina OŠ Ivo Lola Ribar društvo