Produženi boravak u osmoljetkama na Labinštini: Svi vole nastavu poslije nastave

Produženi boravak u osmoljetkama na Labinštini: Svi vole nastavu poslije nastave

10.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Roditelji mlađih osnovaca, mahom oni koji se ne mogu osloniti na "baka-servis", već četiri godine mogu koristiti produženi boravak u labinskim školama. U osmoljetki "Ivo Lola Ribar" "nastavu poslije nastave" pohađa petina đaka, njih stotinjak, podijeljenih u četiri skupine - jedna je organizirana u matičnoj školi kod tržnice, dvije u odjeljenju Kature, a od ponedjeljka je startala i ona u vineškoj "ispostavi".

U OŠ Matije Vlačića jednak je postotak đaka koji u školi ostaju do 16 sati. Šezdesetak učenika raspoređeno je u tri uzrasne skupine, od prvog do četvrtog razreda. To, prema riječima ravnatelja Edija Juričića, pokriva trenutne potrebe roditelja.

U obje škole po skupini je angažiran učitelj razredne nastave, čiju plaću osigurava Grad. Roditelji, izuzev korisnika gradskog socijalnog programa, plaćaju ručak, dnevno 15 kuna.

Doduše, Miro Alilović, ravnatelj OŠ "Ivo Lola Ribar", prenio nam je da se razmišlja o povećanju te cijene jer, kako reče, produženi boravak povlači i veće materijalne troškove za školu.

- Zadovoljstvo roditelja, a uglavnom je riječ o onima zauzetim poslovnim obavezama, potvrđuje stalan porast korisnika. Prije četiri godine krenuli smo, naime, sa samo dvije skupine, kaže Alilović.Debora Mucić, čiji osmogodišnji sin već drugu godinu pohađa produženi boravak, naglašava da se na to odlučila prvenstve-no jer joj je važno da, dok su ona i suprug na poslu, njihov mališan bude pod nadzorom.

- Oboje smo u jutarnjoj smjeni pa nam je ovo od velike pomoći. Vidim da i sinu odgovara, s prijateljima je, a ne sam kući. Napiše domaću zadaću, nastavnica je pregleda, pa poslijepodne doma imamo više vremena za druženje. I cijena je primjerena usluzi, kazala nam je Mucić.

Osim domaćeg uratka, učenici dobivaju "školske repete" i u vidu slobodnih aktivnosti, igara, sportskog programa...

Uz to, dodatno se radi s onima koji teže svladavaju gradivo.Iako smo jučer trećaše i četvrtaše u produženom boravku OŠ Matije Vlačića, koji vodi Marta Paliska, pokušali zateći pitanjem kako im ne dosadi ostajati u školi nakon što zazvoni posljednje zvono, uvjerljivo su nam objasnili da je to njima baš - OK!

- Zabavno je, igramo se, pišemo zadaće, pa se opet poslijepodne možemo igrati, rekla je simpatična Vanna.  I. RADIĆ

 

 

I potpićanska škola želi "produžetke"

 

U školama na Labinštini produženi boravak organiziran je i u Raši te Nedešćini, gdje ga polazi od 15 do 20 đaka. Obje općine plaćaju po jednog učitelja za tu namjenu, a Sv. Nedelja je, kako su nam rekli u OŠ "Vitomir Širola Pajo", jedina lokalna zajednica na Labinštini koja osnovcima u "boravku" podmiruje i ručak.Nada Peršić, nova ravnateljica potpićanske OŠ

"Vladimir Nazor", koja je zamijenila umirovljenog Miroslava Sulića, rekla nam je da već duže razmišljaju o uvođenju produženog boravka s obzirom na iskazani interes. Veli da će im prvi korak biti prikupljanje potpisa roditelja, a potom će valjati osigurati potporu općine.

Zasad "nastavu poslije nastave" nema ni čepićka škola, no, kako napominje ravnateljica Mirela Vidak, spremni su, ovisno o interesu, priključiti školarce potpićanskom "boravku", kada ga ondje budu pokrenuli.

 

Rekordno malo prvašića "ribara"

Ove je godine u labinsku OŠ "Ivo Lola Ribar" upisano tek 50 prvašića, što je najmanje u posljednjih 65 godina, doznajemo od ravnatelja Mira Alilovića. U posljednje vrijeme upisivali su, veli, od 60 do 75 novih đaka. S područnim odjeljenjima u Katurama, Vinežu i Vozilići, škola broji oko 550 đaka.

Čepićka je pak škola već poznata kao osmoljetka bez ijednog ove godine upisanog prvašića. S odjeljenjima u Kršanu i Šušnjevici ukupno broji 68 učenika. Školu u Koromačnu, kojoj je matična ona raška, podsjetimo, polazi samo jedan đak.

 

 

obrazovanja produženi boravak škola đaci oš ivo lola ribar miro alilović edi juričić marta paliska