Problemi sa vodoopskrbom na Labinštini: Mutna voda iz špina na kraju Brega Ivanovci

Problemi sa vodoopskrbom na Labinštini: Mutna voda iz špina na kraju Brega Ivanovci

21.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na kraju Brega Ivanovci, četiri kilometra od Labina, čim prođete Kapelicu lijevo, iz slavina ne teče bistra i čista voda prirodnog mlaza. Mutna voda ovaj Breg dere, u što smo se uvjerili došavši u domaćinstva Smaje Aličajića i Marina Duića, kojima je, kako kažu, »preostao samo taj očajnički potez - pozvati novinare, kad se već ovi u labinskom Vodovodu igraju gluhih telefona«.


Svoju su nam noćnu mokru moru plastično približili: nagledali smo se, očigledno zemljom zamućene, vode u plastičnom bocunu koju Aličajić čuva kao uzorak, a točio je, kaže, tri dana nakon što su (opet) pukle cijevi. Vidjeli smo žućkasti talog koji ostaje na umivaoniku netom po puštenoj vodi iz slavine koja ima slab i promjenljiv pritisak. Zavirili smo, na koncu, i u vodokotlić, uočili zemljani trag na dnu.


- Upozoravao sam ih odmah na početku da stavljaju preuske cijevi, s obzirom na to da o tome zbog svojeg posla ipak nešto znam, da neće biti pritiska, a ako ga i bude - pucat će vod. Govorio sam da je ovo građevinsko zemljište i da će brzo niknuti kuće, međutim, samo su odmahivali rukom, kaže Aličajić koji je ovdje počeo graditi prvi, prije deset godina. Otad se selo prilično razgranalo, a s vodom je, tvrdi, uvijek ista, tužna pjesma. Dobivaju je iz susjednog Brega, i to slobodnim padom, a cijevi najčešće, dva-tri puta godišnje, pucaju kod Morčaki u Kapelici, gdje je čvorište.


- Po popravku, u cijevi uđe zrak, a oni puste vodu bez tlačenja pa ne čudi slab mlaz.


Razgovarao je s nadležnima u Vodovodu još davno, prije mandata sadašnjeg direktora, a uzvraćali su mu u stilu »zašto ste išli graditi kuću baš na kraju sela?«, ili pak savjetima da po zamućenju otvori špinu u vrtu na sat vremena. To smatra nepotrebnim komentirati »jer se s rogatima ne možeš bosti«. Preporučili su mu, uz to, i ugradnju filtera, naravno na vlastiti trošak, no oni su preskupi.


Njegov susjed Duić, pak, glavni uzrok nevoljama vidi u cisternama koje s hidranta u susjednim Morčakima opskrbljuju cementaru Holcim.
- Kad one toče, ili nam je pritisak jako slab ili čak ostajemo bez vode, čuje se samo šuštanje u vodokotliću, a vodomjer, provjerio sam neki dan kad je pukla cijev, i dalje uredno broji, pa sam prošli mjesec platio račun kao usred sezone! Kad voda stigne, skroz je zamućena, blatna. Bili su tu mjerit'', kažu bakteriološki je ispravna, ali nek'' njihova djeca piju takvu!, napominje on.
Dodaje da su mu u Vodovodu rekli kako su »čuli za te probleme«, ali ništa ne poduzimaju. Uselio je prije godinu i sad mu je već prekipjelo.
- Tražim samo pojašnjenje, a uzvraćeno mi je bahatošću. Valjda mogu tako jer imaju monopol. Ne bih ovdje bio kupio zemljište da sam znao za problem.
Spomenutih cisterni dotiče se i Aličajić: vidi ih razlogom pucanja cijevi, »budući da su tako pune teške i do 50 tona, a pritišću osjetljiv teren ispod kojeg je čvorište«.
- Zašto toče baš u Kapelici na ovdje jedinom hidrantu, a ne, recimo, u Labinu? I zašto si cementara ne izgradi taj vodovod?, pita se.
Ne čudi ogorčenje u njihovim riječima. Kuhanje na prljavoj vodi, sivo rublje iz perilice, stalno čišćenje mrežica i ventila na slavini, netaknuta nova suđerica i hidromasažna kada, zaprljan sustav centralnog grijanja, to je, kažu, tek dio njihovih nedaća.
- Izgleda da nam preostaje samo ne plaćati vodu, ali zatvorili bi nam i ovo, zaključuje Aličajić.

Igor RADIĆ

 

Škopac: Sanirat ćemo kritične dionice

Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda, potvrdio nam je da su upoznati s problemima mještana Brega Ivanovci.


- Na tom dijelu mreže bilo je relativno dosta kvarova i povremenih nestajanja vode, što pripisujemo visokim ljetnim temperaturama i s tim povezanim termičkim promjenama u zemlji kojima je doprinijela i velika suša. Nismo na to mogli utjecati. Kvarove, nažalost, ne možemo planirati, ali ih nastojimo što brže otkloniti, kaže Škopac.


Slabiji pritisak pripisuje segmentu hidraulike i povećanoj sezonskoj potrošnji. Napominje da dio tehničkih problema oko zamućenja nastaje i zbog toga što vodu na Kapelici uzima cisterna za potrebe građana i privrede, spominjući pritom cementaru u Koromačnu. Najvažnijim smatra što je kvaliteta vode - ispitana »do vodomjera« po dojavi o nestanku, ne zamućena, već »nakon što se stanje stabiliziralo« - uvijek udovoljavala standardima.


- Postavljamo veći cjevovod na trasi Breg - Koromačno. Uz to, popisali smo kritične dionice na Labinštini koje ćemo sanirati, a efekti bi se trebali osjetiti već ovog ljeta, ističe Škopac.


Napominje da ne bježe od pritužbi građana: na svaku će pismenu, veli, nastojati odgovoriti, »jer to nam samo može pomoći«.

 

Foto: Smajo Aličajić pokazuje mutnu vodu 

Breg Ivanovci vodooprkrba problemi zamućena voda Dino Škopac Vodovod d.o.o cjevovod Breg Koromačno