Pripremno stanje obrane od poplava za vodotoke Raše i Boljunčice

Pripremno stanje obrane od poplava za vodotoke Raše i Boljunčice

12.11.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pale oborine na području istarskih slivova dovele su do uvođenja pripremnog stanja obrane od poplava za vodotoke Mirna, Raša, Dragonja i Bočljunčica, a za vodotok Riječinu na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić najavio je mogućnost bujičnih poplava u Istarskoj županiji te istaknuo kako su u nekim naseljima te županije poduzete preventivne mjere. "Stožeri su pripravni i već su poduzete mjere da se podignu zečji nasipi ako bi eventualno došlo do bujičnih poplava", rekao je.

Oborine u zadnja 24 sata u Sloveniji i Hrvatskoj nisu imale značajan utjecaj na porast vodostaja rijeke Save, u Sloveniji nije došlo do značajnog porasta njezina vodostaja, pa tako ni do formiranja značajnijeg vodnog vala na Savi, budući da je glavnina oborine pala na području sjevorozapadne i jugozapadne Slovenije, u slivu rijeke Soče i Vipave, izvijestio je danas Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Budući da je tijekom današnjeg dana još predviđena oborina na slivu Save, Savinje i Krke pratit će se stanje te pravovremeno izdati prognoze o eventualnom formiranju vodnog vala rijeke Save u Sloveniji.

Predviđena protoka rijeke Drave iz Austrije na ulasku u Sloveniju tijekom jutra se očekuje u iznosu od 1200 m3/s. Ovaj vodni val se očekuje u Hrvatskoj u popodnevnim satima, no prognozirana protoka, kako navodi Centar za obranu od poplava, ne bi trebala predstavljati veću opasnost, budući da će sva oštećenja nasipa tijekom dana biti sanirana. 

Tijekom jutarnjih sati došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjrm toku, dok su vodostaji rijeke Mure i tijekom noći bili u blagom opadanju.

Tijekom današnjeg dana predviđen je postupan prestanak oborina u Hrvatskoj i Sloveniji, te prema današnjim prognozama, naglašavaju iz Centra za obranu od poplava, slijedi nekoliko dana bez oborina. (Hina)

 

Foto: arhiva Glasa Istre od 1.11.2012.

 

raša boljunčica rijeka raša poplava obrana od poplava