Prioritet u Istri je sanacija dionice Most Raša - Barban `teška` 25 milijuna kuna - sanacija uskoro kreće

Prioritet u Istri je sanacija dionice Most Raša - Barban `teška` 25 milijuna kuna - sanacija uskoro kreće

21.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Najnovija prometna nesreća na predjelu Surestine na državnoj cesti D303 Rovinj - Kanfanar, s jednom poginulom i dvije teško ozlijeđene osobe, ponovno je upozorila na dotrajali i prometno opterećeni pravac na kojem su prošle godine poginule četiri osobe.

Ova je cesta glavni ulaz u Rovinj, a od kada su u Kanfanaru izgrađene tvornice Adris grupe, promet je pojačan u oba pravca. Uz to, tom se cestom prevoze velike količine materijala na građevinski deponij Turnina, te ju koriste brojna spora dostavna i radna vozila. Tom se cestom kreću i poljoprivredni strojevi i stvaraju kolone, a ljeti promet dodatno guše biciklisti.

Najopasniji je predio Surestina s nizom zavoja. Naime, do tog dijela ceste strogo su ograničene brzine pa vozači želeći nadoknaditi "izgubljeno vrijeme" nagaze papučicu ili kreću u pretjecanja.

Najveća je odgovornost na vozačima, ali činjenica je da je ova cesta dotrajala - zadnji je put asfaltirana 1988. godine. Budući da je kolnik izrađen od vapnenca, a ne od eruptivnog kamena, koji se sada koristi za asfaltiranje cesta, poprilično je izlizan. Za usporedbu, slična je cesta od Baderne do Poreča, no ona je u istom razdoblju dvaput asfaltirana i obnavljana.

Iako zbog uspješnih privrednih subjekata u državni proračun uplaćuju najveći prihod po stanovniku, Rovinjci očito nisu uspjeli uvjeriti nadležne da bi se ova cesta trebala nanovo asfaltirati i rekonstruirati. Novim je master planom turizma utvrđeno da je upravo prometni ulaz ograničavajući faktor razvitka grada, no Rovinjci su prisiljeni čekati mrvice iz državnog proračuna.

U Gradu saznajemo da Hrvatske ceste stalno upozoravaju na potrebu rekonstrukcije ceste Rovinj - Kanfanar, a prometnu inspekciju na otvaranje ilegalnih ulaza, ali do sada bez rezultata. Da bi potaknuo ulaganje u tu cestu Grad Rovinj je preuzeo obavezu projektiranja obnove prva tri kilometra od Rovinjskog Sela prema Rovinju, za što se upravo obavljaju geodetske izmjere. Voditelj ispostave Hrvatskih cesta za Istru Marinko Šetić kaže da će Hrvatske ceste preuzeti obavezu obnove još jednog kilometra. Šetić napominje da su Hrvatske ceste najkritičnije dijelove ceste od Rovinja do Kanfanara obložili mikroasfaltom.

Potrebe za ulaganjima u državne ceste u Istri su velike, a po prioritetu je ispred Rovinja dionica Most Raša - Barban, "teška" 25 milijuna kuna, čija obnova uskoro kreće.

- Kolnik je dotrajao, ali po našim istraživanjima to nije glavni uzrok nesreća, već su to velika brzina i nepažnja. Iako imamo malo prometnih policajaca, pojačat ćemo nadzor nad tom cestom ne bi li urazumili neodgovorne pojedince. Na toj dionici kontrolirat ćemo brzinu radarom, a u promet ćemo uključiti i presretače, kaže načelnik rovinjske policijske postaje Gianfranco Tromboni.

Prema policijskoj evidenciji, od 2005. godine naovamo na cesti od Rovinja do Kanfanara dogodilo se 10 teških prometnih nesreća, a poginulo je 12 osoba. (Aldo POKRAJAC)

 

Foto: jedna od brojsnih prometnih nesreća na dionici Most Raša - Barban, arhiva Glasa Istre

 

 

sanacija prometnica kolnik most raša barban istarske ceste