Priopćenje Ministarstva zaštite okoliše o najnovijem nadzoru u tvornici Rockwool: "Nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti"

Priopćenje Ministarstva zaštite okoliše o najnovijem nadzoru u tvornici Rockwool: "Nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti"

3.12.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Inspekcija zaštite okoliša redovito nadzire rad tvornice Rockwool u Pićanu. Najnoviji nadzor obavljen je 01. prosinca 2008. godine u vremenu od 15 do 17.50 sati.

U nadzoru je utvrđeno slijedeće: U 13.25.21 sati nestalo je struje (vjerojatno zbog nevremena). Nestanak struje prouzročio je prestanak rada ventilatora V3 koji upuhuje primarni zrak u kupolnu peć što je dovelo do zatvaranja zaklopke K18 prema kupolnoj peći te su se istovremeno otvorile zaklopke K17 odnosno primarni zrak je usmjeren prema van, a ne prema kupolnoj peći. Istovremeno se otvorio i dimnjak za nuždu. Otvaranje dimnjaka za nuždu zabilježilo je računalo koje prati svako otvaranje dimnjaka za nuždu i premosnice te je zabilježilo vremensko trajanje događaja od tri (3) sekunde. Prema riječima procesnog inženjera, tih nekoliko sekundi je potrebno da se zatvori zaklopni ventil odnosno damper prema kupolnoj peći. Prekid električne energije trajao je do 13.38 sati, ali je ponovni rad ventilatora V3 odnosno upuhivanje zraka u kupolnu peć zabilježeno tek u 14.33 sati. Uvidom u rezultate kontinuiranog mjerenja emisija koje provodi tvrtka Rockwool Adriatic i u rezultate mjerenja sa mjernih postaja nije utvrđeno prekoračenje graničnih vrijednosti emisija i imisija. Rezultati mjerenja sa mjernih postaja u Čambarelićima i Zajcima objavljuju se i na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Prema Planu i Programu ispitivanja bitnih zahtjeva za građevinu u tijeku pokusnog rada (Ekonerg, srpanj 2008, I-06-117-PR) kojima su propisana ograničenja ispuštanja kroz sigurnosni dimnjak i premosnicu stoji slijedeće: „Otvaranje sigurnosnog dimnjaka uslijed prekida u opskrbi električnom energijom ili zbog drugog razloga, kada ventilatori za dobavu zraka ne rade, neće se uračunavati u dozvoljenu kvotu ispuštanja u nuždi (jer je ispuštanje u atmosferu vrlo malo). Operater je obavezan uključiti ove ispuste u godišnji izvještaj nadležnom tijelu.“

Sve izvanredne emisije Rockwool Adriatic je dužan prijaviti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva najkasnije do 16 sati sljedećeg radnog dana, putem faxa, telefona ili drugog sredstva. Svako otvaranje dimnjaka za nuždu ili premosnice vidi se i na dnevnim izvješćima o kontinuiranom mjerenju emisija za prethodni dan i do sada je tvrtka prijavljivala izvanredne emisije i dostavljala pismeno izvješće o veličini izvanrednih emisija.

Zagreb, 03. prosinca 2008. godine

Ured glasnogovornice

 

Foto: Udruga Naša zemlja

Rockwool Ministarstvo zaštite okoliša inspekcijski nadzor mjerenje ekologija kakvoća zraka