Prijave na fakultete: Mnogi žele na ekonomiju, ali će teško do posla

Prijave na fakultete: Mnogi žele na ekonomiju, ali će teško do posla

2.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Najveći broj maturanata koji trenutno pišu državnu maturu nada se da će im dobivene ocjene biti dovoljne za upis na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Upravo ovaj fakultet, naime, drži prve pozicije po broju prijava za upis iz Središnjeg prijavnog sustava kojim se potencijali brucoši prijavljuju na državnu maturu i na željene studije. Poslovna ekonomija priskrbila je 4.285 prijava, a studij ekonomije 3.429.

Istovremeno na ovim studijima ima slobodnih mjesta za 680, od toga svega 60 redovnih studenata, a ekonomija je ocijenjena kao zanimanje s kojim se teško nalazi posao jer je ekonomista previše te se ne preporuča brucošima.

To očito ni ove godine nije spriječilo maturante da među deset studija, koliko ih imaju pravo maksimalno prijaviti, najčešće biraju ekonomiju.

Situacija je identična i na drugim sveučilištima pa je tako i među studijima na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli najprivlačnija poslovna ekonomija, na koju se prijavilo 520 osoba. Istina, većini pulska ekonomija nije prvi izbor jer bi radije na studij u Zagreb.

Prvih deset studija s najviše prijava su sa zagrebačkih fakulteta - treći je po traženosti stručni studij fizioterapije, za koji su pristigle 3.072 prijave, a četvrti i peti su studiji politologije i novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, gdje se prijavilo 2.825, odnosno 2.638 potencijalnih brucoša. Pravo, koje je također jedno od suficitarnih zanimanja, našlo se na petom mjestu s 2.516 prijava. Slijede studij građevinarstva s 2.490 prijava, elektrotehnike i računarstva 2.476, dok je studij strojarstva među svojih deset izabranih fakulteta stavio 2.241 maturant. Na Filozofskom fakultetu primat drži anglistika, koja je među favoritima za 1.829 studenata.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli među favoritima, nakon poslovne ekonomije, su kultura i turizam s 393 prijave te stručni studij predškolskog odgoja s tri manje. Riječ je također o slabo traženom zanimanju, no usprkos tome i dalje privlačnom brucošima. (M. JERIN)

fakultet obrazovanje škola školovanje ekonomija posao standard