Prevaren 71-godišnji Labinjan - Pripazite na prijevare lažnih konzula

Prevaren 71-godišnji Labinjan - Pripazite na prijevare lažnih konzula

29.9.2016. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska je policija zaprimila prijavu 71-godišnjaka da je prevaren za više tisuća kuna. Naime, muškarca je 26. rujna nazvala ženska osoba koja se predstavila kao konzul Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji te mu je priopćila da su članovi njegove obitelji zatečeni na aerodromu u Engleskoj s čekovima koje nisu prijavili carini, kao i da je jednom članu obitelji pozlilo. Od muškarca je zatražila da uplati više tisuća kuna preko Western Uniona za troškove pružanja hitne medicinske pomoći i avionske karte do Pule za članove obitelji, što je 71-godišnjak i učinio. Kada je naknadno kontaktirao članove obitelji, shvatio je da nije bilo nikakvih problema i da je prevaren.

Policijska uprava istarska upozorava građane da ne nasjedaju na navedeni oblik prijevare. Uglavnom stariji građani dobivaju poziv osoba koje se predstavljaju da zovu iz veleposlanstva Republike Hrvatske u nekoj stranoj zemlji te traže novac za troškove liječenja rođaka koji prebiva u inozemstvu. Većinom pozivatelj ima saznanja da žrtva doista ima rođaka u inozemstvu, pa kaže da je rođaku pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili mu je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Republici Hrvatskoj. Novac za troškove liječenja traže hitno da se uplati najčešće putem Western Uniona. Nakon stupanja u kontakt s rodbinom, osobe koje su novac uplatile, shvate da su postale žrtve prijevare.

Molimo građane da, ako dobiju takav poziv, stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba, kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija, prije uplaćivanja novca, kako ne bi postali žrtve prijevare.

prijevara kazneno djelo crna kronika konzul