Presuda C.B.-u iz Labina: Za prijetnju ubojstvom 7 mjeseci zatvora

Presuda C.B.-u iz Labina: Za prijetnju ubojstvom 7 mjeseci zatvora

1.12.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbog ozbiljnih prijetnji ubojstvom 31-godišnji C. B. iz Labina nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora, izrečena mu je mjera obaveznog liječenja od ovisnosti te mu je oduzet pištolj Hauser-Werke kalibra devet milimetara.

Pulski Općinski sud ga je proglasio krivim jer je 1. listopada 2011. oko 22 sata u hodniku jedne zgrade u Labinu prišao E. Č. te joj prislonio pištolj na sljepoočnicu i rekao: "''Ćeš da te sada ubijem". Zatim je pištolj spustio i prislonio joj ga na stomak govoreći: "Idemo gore kod tvojih, sve ću vas poubijati", što je jako uplašilo i uznemirilo E. Č..

Tridesetjednogodišnjaku se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 2. listopada ove godine i vrijeme koje će u njemu provesti sve do upućivanje na izdržavanje zatvorske kazne.

Na glavnoj raspravi okrivljeni je naveo da se osjeća krivim i priznao da je počinio kazneno djelo prijetnje, a prihvatio je i prijedlog državnog odvjetnika o kazni. Od olakotnih okolnosti sud je uzeo u obzir da je riječ o osobi mlađe životne dobi, da je otac jednog djeteta koje ima nešto više od godinu dana, da priznaje kazneno djelo i da se kaje.

No, otegotna okolnost je što je do kritičnog događaja imao poročnu prošlost, odnosno već je osuđivan. Iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatrijske struke proizlazi da je 31-godišnjak u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, ali da nije bio pod dominantnim utjecajem opijata. No, ocijenjeno je da je ta ovisnost pospješila počinjenje djela te da postoji opasnost da bi zbog ovisnosti mogao ponoviti kaznena djela. Stoga mu je sud izrekao sigurnosnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti. Budući da je optuženik bez imovine i bez posla, oslobođen je plaćanja troškova kaznenog postupka. (M. KOŠTA)

prijetnja smrcu kazneno djelo zatvor kazna