Premijera filma Mladena Medića: Rudari Labinštine na celuloidnoj vrpci

Premijera filma Mladena Medića: Rudari Labinštine na celuloidnoj vrpci

4.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dokumentarni film o rudarenju na Labinštini "Kamarati (Prijatelji)" pulskog redatelja Mladena Medića, premijerno prikazan u četvrtak u ispunjenoj tzv. mramornoj dvorani ugaslih ugljenokopa, donosi slatko-gorke životne priče kovara, poglavito onih pristiglih iz drugih krajeva bivše Jugoslavije.

Sudeći po dugotrajnom pljesku publike, 70-minutna projekcija pogođena je kao dobar finale proslave 90. godišnjice Labinske republike. Od smijeha do knedle u grlu provelo nas je desetak njih govoreći o asimilaciji s domaćim stanovništvom i težini ovog zanimanja, koje režiser naziva kruhom s osam kora.

- Ovakva svjedočanstva rudara dosad nisu zabilježena na celuloidnoj vrpci, rekao nam je Josip Štemberga, dugogodišnji tehnički upravitelj u Istarskim ugljenokopima Raša, kada je proljetos pala "prva klapa". Medića i snimatelja Dragana Turinu (glazbu potpisuje Marijan Jelenić iz pulske Nole) proveo je Labinom, Rašom, Potpićnom i Tupljakom, oknima Krapan i Vinež, čije su sličice intermezzo između kovarskih štorija.

- Već 15 godina golica me taj fenomen međunacionalne tolerancije, kojom se Labinština diči zahvaljujući rudniku, te činjenice da netko nosi bosansko prezime i talijansko ime, veli redatelj Medić. Pričajući upravo o tome, gledateljstvo je nasmijao Abid Đekić iz Kršana: "Nitko od domaćeg stanovništva u početku nije razlikovao Bosanca, Srbina, Crnogorca…, svi smo mi za njih bili - Hrvati!"

- Bosanci su isprva ravnopravni bili samo u jami, a izvan nje getoizirani. Otvorena su im bila samo troja vrata: ulazi u jamu Raša, Labin te one u Potpićnu, objasnila je Desanka Persi, nekadašnja socijalna radnica u IUR-u.

Približena je solidarnost kovara koju je zahtijevao riskantan posao i na više od 600 metara dubine, gdje je, kako reče inženjer Štemberga, bilo tek 20 posto kisika uz stopostotnu vlagu. Da su nesreće u jamama neizbrisivo zapisane u rudarskim srcima, svjedoči dio filma sa zavijanjem zloguke sirene.

Medić najavljuje da će skraćenu verziju dokumentarca prijaviti na festivale, a za Grad Labin, koji je koproducent filma, napravit će dužu verziju, upotpunjenu pričom o zapuštenoj rudarskoj ostavštini. (Napisao i snimio I. RADIĆ)

Pročitajte i

kovari kova je nasa labinska republika dokumentarni film kamarati mladen medić