Prekrcaj kamena za Rockwool na pruzi Kukuljanovo-Škrljevo

Prekrcaj kamena za Rockwool na pruzi Kukuljanovo-Škrljevo

22.9.2010. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Mještani Škrljeva: Ne možemo živjeti od buke i prašine!
Kad puste taj kamen iz vagona na limove, to zvuči kao da je bomba eksplodirala. Svaki dan po 8, 10 vagona, svaki vagon – nova »eksplozija«, kažu Franjo Cuculić i Veljko Vičević

RIJEKA – Buka zbog prekrcaja kamena na pruzi Kukuljanovo-Škrljevo ne da nam spavati, a prašina nam prekriva kuće i vrtove, riječi su mještana Škrljeva Franje Cuculića i Veljka Vičevića, čije su kuće niti stotinu metara udaljene od mjesta gdje Hrvatske željeznice prekrcavaju kamen za istarsku tvornicu Rockwool iz vlaka u kamione. Mjesto iskrcaja tereta iz vagona je na otvorenoj pruzi, gotovo sa svih strana okruženo obiteljskim kućama, a kamen se iz vlaka iskrcava slobodnim padom, sa željezničkog nadvožnjaka, preko limene rampe, što, po riječima susjeda, stvara nesnosnu buku.

– Kad puste taj kamen iz vagona na limove, to zvuči kao da je bomba eksplodirala. Čuje se u cijelom Škrljevu. I to rade u svako doba dana ili noći, bez obzira na to koliko je sati. Kad god vlak stigne, bilo to ujutro, poslijepodne ili po noći, odmah iskrcavaju teret. Bude po osam, deset vagona, a iskrcavaju ih jednog po jednog. Svaki vagon – nova »eksplozija« – kaže Vičević.

Da njegove riječi nisu nimalo pretjerane, uvjerili smo se i sami. Upravo u trenutku kada smo stigli do mjesta prekrcaja, stigao je i vlak natovaren kamenom. Zvuk istresanja kamena na limene rampe doista podsjeća na eksploziju, i to ne jednu, već čitav niz detonacija.

Ukrcaj buldožerom


Od obrušavanja kamenja na limenu rampu, koliko god bučno bilo, prvim susjedima još je veći problem, objašnjava Cuculić, čija je kuća udaljena svega osamdeset metara od pruge, cjelodnevni prekrcaj materijala u kamione.

– Vlak dolazi nekoliko puta tjedno, kako kad, pa toj strašnoj buci barem nismo izloženi cijelo vrijeme. Ali zato kamen istovaren iz vlakova po cijele dane buldožerom krcaju na kamione i odvoze u Istru. Osim buke samih strojeva, strahovito buči i svaki put kad buldožer istrese punu »žlicu« kamena u metalni koš kamiona. A još gora od toga je prašina. Kad je suho vrijeme i još ako vjetar puše od pruge prema nama, onda je grozno, prašine ima posvuda. Krovovi kuća su nam crni od te prašine, a onda se s kišom sve slijeva u šterne iz kojih polijevamo vrtove. Vrtovi i sve što raste u njima su nam ionako već prekriveni prašinom, a još ih moramo zalijevati i vodom punom istog tog praha, za koji nam nitko nije rekao je li opasan za ljudsko zdravlje – ističe Cuculić.

Da je prekrcaj kamena u naseljenom mjestu nedopustiv, smatra i Zoran Blažević, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Škrljevo.

Rampa na bijeloj cesti


– Buka prilikom iskrcaja iz vlaka je takva da se i ja, u svojoj kući udaljenoj gotovo kilometar, svaki put stresem kad istovare vagon. Najteže je ovim ljudima koji su najbliži, zbog buke, ali i prašine. Pritom se nitko iz HŽ-a nije potrudio barem obavijestiti nas o kakvom se materijalu radi, nitko nije radio nikakva ispitivanja te prašine i njezinog utjecaja na ljude i okoliš – kaže Blažević.

Vijeće MO Škrljevo već je o cijelom slučaju u više navrata obavijestilo i bakarsko Gradsko vijeće, kao i gradonačelnika Tomislava Klarića. Gradonačelnik nam je kazao da je dobro upoznat s nevoljama stanovnika Škrljeva, a slučaj je još prije godinu i pol dana prijavio inspekciji zaštite okoliša. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je, međutim, da se prekrcaj kamena odvija u skladu sa zakonima i propisima.

– Čak smo bili postavili i rampu na bijelu cestu koja vodi od ceste D-40 do mjesta prekrcaja kamena. No, nalaz inspekcije bio je takav da HŽ i prijevoznički obrt Goldfren iz Pazina mogu na taj lokaciji obavljati posao prekrcaja tereta, a imaju i potrebnu suglasnost Hrvatskih cesta za korištenje prilaza na državnu cestu.
Suglasnost Hrvatskih cesta


Nakon takvog nalaza inspekcije, Gradu Bakru su po ovom pitanju ruke, nažalost, ostale vezane, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, ipak, dodajući kako se Grad Bakar i on osobno i dalje protive lokaciji prekrcaja kamena za Rockwool, smatrajući je posve neprimjerenom.

– Taj posao trebao bi se raditi negdje drugdje, a ne praktički usred naselja, gdje buka i prašina remete svakodnevni život stanovnika. Tu nije riječ o radovima koji će trajati jedan dan ili mjesec dana, nego mogu potrajati u nedogled, što je za mještane Škrljeva nedopustivo. Također, iako su Hrvatske ceste dale suglasnost za korištenje prilaza državnoj cesti D-40, taj izlaz smatramo opasnim, jer se nalazi tik ispod željezničkog nadvožnjaka i to na mjestu gdje je na kolniku iscrtana puna linija. Ulaz i izlaz teških teretnih kamiona na takvoj lokaciji teško da može biti siguran – ističe Klarić.

Gradskoj upravi ruke su, prema riječima gradonačelnika, vezane, no Mjesni odbor Škrljevo razmatra daljnje korake i akcije za izmiještanje provizornog terminala za prekrcaj kamenog agregata iz svog mjesta.

– To će pitanje biti jedno od najvažnijih na budućim sastancima vijeća, na kojima ćemo vidjeti što se još može učiniti da se riješimo te buke i prašine. Pritom ne isključujemo ni mogućnost prosvjeda, ako ništa drugo ne pomogne, zaključuje predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Zoran Blažević.Marinko GLAVAN
Prepriječili su nam put do Svetog Kuzma


Istovarom kamena s nadvožnjaka pruge prepriječili su nam i put do Svetog Kuzma. Taj put postoji već desetljećima, a stanovnici su ga u zadnje vrijeme koristili za odlazak do autobusne stanice. Sada je uglavnom zatrpan kamenom, tu i tamo se može proći, kad kamioni odvezu sav materijal, ali to traje najviše dan-dva dok ne stigne novi vlak s kamenom. Ljudi se penju preko visokog i strmog željezničkog nasipa da bi prešli prugu, što je opasno, posebice za starije mještane – ističu Cuculić i Vičević.

Sport i rekreacija


Na lokaciji tik pored mjesta prekrcaja kamena za Rockwool Grad Bakar planira izgraditi Sportsko-rekreacijski centar, na površini veličine oko 16.000 metara kvadratnih. Predsjednik MO Škrljeva pita se koliko smisla ima u sadašnjim uvjetima uopće graditi sadržaje sportske namjene na tom mjestu.

– Sport i rekreacija uz buku strojeva i prašinu nošenu vjetrom ne zvuči baš primamljivo. Ne znam kako će se to uskladiti – kaže Blažević.

HŽ: Na toj se lokaciji kameni agregat prekrcava već 20 godina


Na pitanje o prekrcaju kamena u Škrljevu direktor HŽ Carga Zlatko Rogožar odgovorio je kako se kamen doprema iz Mađarske i Čačinaca, a HŽ i tvrtka koja obavlja prekrcaj i prijevoz kamionima na »terminalu za pijesak«, kako je nazvao željeznički nadvožnjak gdje se istovaruje kamen, imaju sve potrebne papire.

– Suglasnost za istovar na nadvožnjaku izdala je Sekcija za pruge Rijeka HŽ-Infrastrukture. Kameni agregat istovaruje se na površinu u vlasništvu HŽ-a i otprema se pristupnom cestom koja prolazi zemljištem u vlasništvu HŽ-a do ceste D-40. Kameni agregat prima tvrtka Rockwool koja dalje raspolaže tom robom. Elaborat i suglasnost za pristup na cestu D-40 posjeduje organizator cestovnog prijevoza. Organizator i prijevoznik posjeduju uredne inspekcijske nalaze za svoju djelatnost, a istovar i prijevoz kamenih agregata uredno se na tom mjestu obavljaju već 20 godina – stoji u odgovoru Rogožara.

Rockwool kamen