Predstavnici Grada Labina na svečanoj dodjeli nagrade „Europski tjedan mobilnosti 2010“ u Bruxellesu

Predstavnici Grada Labina na svečanoj dodjeli nagrade „Europski tjedan mobilnosti 2010“ u Bruxellesu

16.3.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zamjenici gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan i Zoran Rajković prisustvovali su, uz predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, svečanoj dodjeli nagrade „Europski tjedan kretanja 2010“ u Bruxellesu 14. i 15. ožujka 2011. godine.

 

Prema mišljenju Ministarstva, temeljem rezultata koje je Grad Labin postigao prošle godine u organizaciji brojnih i dobro posjećenih događanja u sklopu obilježavanja Europskog tjedna kretanja čine Grad Labin, najboljim kandidatom za sudjelovanje na svečanosti dodjele nagrade.

 

Naime, zamjenici gradonačelnika sudjelovali su u Bruxellesu i u radu radionice na kojoj su imali priliku razmijeniti iskustva i najbolje prakse te pomoći u osmišljavanju još kvalitetnijeg programa kako bi Europski tjedan kretanja 2011. bio masovniji i uspješniji.

 

 

Nagrada „Europski tjedan kretanja 2010“ pripala je portugalskom gradu Almada.  

Nagradu je uručio Europski povjerenik za okoliš g. Janez Potočnik, ujedno naglašavajući da se previše europljana oslanja na svoje automobile čak i za kratke relacije, povećano onečišćenje djeluje štetno na okoliš i zdravlje ljudi, a Europski tjedan kretanja pokazuje kako lokalne vlasti mogu potaknuti ljude na uporabu alternativnih načina prijevoza, te boljitak za okoliš i zdravlje.

Održivo kretanje grad Almada promiče putem desetak trajnih mjera. Pri obilježavanju 10. godišnjice Europskog tjedna kretanja grad je zajedno sa lokalnom agencijom za energiju održao tjedan aktivnosti posvećen održivom prometu i zdravlju. Središnji događaj obuhvaćao je ulični sajam, prezentacije električnih vozila, koncerte, sportske aktivnosti, ples, radionice, izložbe i druge aktivnosti. Poboljšana je infrastruktura za pješake i bicikliste, izgrađena su parkirališta za bicikle, te mjesta na kojima se mogu napuniti baterije električnih vozila.

U devetom izdanju Europskog tjedna kretanja koji se već tradicionalno obilježava u razdoblju od 16. do 22. rujna od 2002. godine sudjelovalo je čak 2.221 gradova i općina iz 42 države. Stručni žiri koji je i ove godine ocjenjivao pristigle prijave za nagradu ''Europski tjedan kretanja 2010.'', izdvojio je u uži izbor 10 najboljih sudionika, među kojima je iz Hrvatske bio Grad Zagreb.

 

 

Grad Labin Europski tjedan mobilnosti  obilježava od 2009. godine sa ciljem poticanja javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja u urbanim sredinama, promocija prava na zdravi život, te edukacija građana radi poboljšanja kvalitete života u našem gradu.

 

europski tjedan mobilnosti mobilnost kretanje građani bez auta nagrada bruxelles