Predstavljena Strategija kulturno – turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova nastala u sklopu projekta RECOLOR

Predstavljena Strategija kulturno – turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova nastala u sklopu projekta RECOLOR

4.10.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Informativnom centru Kocka predstavljena je Strategija kulturno – turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova za naredno desetogodišnje razdoblje, a koja je nastala u sklopu EU projekta RECOLOR: Oživljavanje i unapređenje umjetničkih djela i krajolika na Jadranu.

Ova je Strategija povjerena za izradu Društvu za istraživanje i potporu iz Rijeke, čiji stručnjaci imaju višegodišnje iskustvo u radu na području istraživanja u kulturi i turizmu, ali i novim društvenim pojavama poput društvenog poduzetništva, socijalnog uključivanja i održivog razvoja.

Rad na strategiji započeo je početkom 2020. godine te je svoj vrhunac trebao doživjeti tijekom ožujka i travnja, no zbog pojave epidemije rokovi su pomaknuti. Ipak, tijekom tog perioda izrade napravljeno je sveobuhvatno istraživanje postojeće dokumentacije, razgovori s ključnim dionicima, ali i prijedlog brending strategije.

„Primarna analiza je ona s kulturnog aspekta u kojoj je, između ostalog, utvrđeno postojeće stanje, ali i potrebni koraci koje će dionici i upravitelj Parka morati provesti u narednom desetogodišnjem periodu kako bi adekvatno kulturno valorizirali prostor. S turističkog aspekta, fokus je stavljen na održiv turistički razvoj, prijedlog sadržaja koji se može nuditi posjetiteljima, ali i važnost jasnog definiranja korisnika tih sadržaja“, rekla je prof. Marta Berčić, autorica Strategije.

Koji je značaj ovog dokumenta za sam Park, objasnila je u ime Udruge Mediteranski kiparski simpozij, Renata Kiršić: „Strategija kulturno – turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova mnogostruko će Udruzi MKS biti od koristi za postavljanje smjera razvoja Parka u narednom deseto-godišnjem periodu. Ovo je sveobuhvatni temeljni dokument koji će svim dionicima pomoći da na održiv način Park skulptura zasjaji svojim punim potencijalom.“

U stvaranju strategije sudjelovali su dionici iz kulturnog i turističkog sektora lokalne i županijske razine, a jedan od njih, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije osvrnuo se na to da u Istri imamo dosta primjeraka parkova na otvorenom, no jedno je sigurno – Park skulptura Dubrova odiše autentičnošću i posebnošću: „Dubrova je jedinstvena čak i u europskim okvirima. Vjerujem da uz sinergiju lokalnih, regionalnih i nacionalnih entiteta možemo pokrenuti umrežavanje parkova s Dubrovom na čelu.“

Mali gradovi imaju važnu ulogu u stvaranju prostornog identiteta: svojom kulturnom baštinom i krajolikom predstavljaju važan dio i resurs cjelokupne zajednice. Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić kao završnu riječ na današnjem okupljanju istaknuo je kako ponajprije Labinjani i Labinjanke moraju osvijestiti ono što imaju. „Moramo poštovati nasljeđe koje nam je dano na brigu i daljnje upravljanje, a sve kako bismo ovaj biser parka slobodnog duha, kako je i navedeno u strategiji, mogli plasirati na sve ostale razine. Drago mi je što se okupila jedna guralačka i stvaralačka energija oko Parka, koja podsjeća na važnost zajedničkog djelovanja; snaga koja okuplja dionike iz javnog i privatnog sektora, kulture i turizma. Kada smo aplicirali na EU fondove, bez dvojbe smo sredstva iz projekta RECOLOR usmjerili u Park skulptura Dubrova“.


Grad Labin se, kao jedan od partnera u ovom europskom projektu, odlučio sredstva od 1,5 milijun kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uložiti u Park skulptura Dubrova: u prijeko potrebne dokumente koji će pomoći u daljnjim nastojanjima kvalitetne valorizacije ovog lokalnog, ali i regionalnog i nacionalnog bisera, te u razvijanje postojećih vještina, kao i razvoj novih kapaciteta i znanja dionika u turizmu i kulturi.


Projekt se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska i traje do 31. prosinca 2021. godine.

park skulptura dubrova RECOLOR EU projekt marta berčić renata kiršić mediteranski kiparski simpozij dubrova vladimir torbica valter glavičić grad labin