Predstavljena slikovnica „Upoznajmo naše more“

Predstavljena slikovnica „Upoznajmo naše more“

30.10.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U prostorijama Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac danas je održana završna konferencija EU projekta „Upoznajmo naše more“ na kojoj su sudjelovali Valter Glavičić gradonačelnik Grada Labina, Ivana Škopac ravnateljica Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, Alenka Verbanac, predstavnica FLAG-a ALBA, Antoana Oreški Džafić, ilustratorica edukativne slikovnice te Leo Knapić, vlasnik tiskare Vetva Dizajn zadužen za tiskanje i dizajn slikovnice „Upoznajmo naše more“ koja je izdana u sklopu realizacije ovog projekta.

„Stjecanjem određenih znanja i predodžbi, možemo reći kako je projekt „Upoznajmo naše more“, kod djece izazvao snažne doživljaje, bili su aktivni istraživači te je važnost također prepoznata u svrhu  razvijanja senzibilnosti, stavova, vrijednosti, navika i ponašanja prema okolišu i održivom razvoju, što je ujedno i jedna od odrednica našeg kurikuluma.  Izdano je 1000 slikovnica koje će biti distribuirane u odgojno obrazovne skupine, zatim osnovne škole i GKL te također, biti će dostupna za širu javnost u digitalnom obliku na našim službenim Internet stranicama dječjeg vrtića. Nekako najvažnije od svega je činjenica da smo samim projektom zadovoljili dječje potrebe i interese, čime smo opravdali samu svrhu. Evo time možemo zaključiti kako sam projekt možda i formalno završava, no on se zapravo nastavlja kroz edukativne slikovnice koje su izrađene na način da osim samog teksta sadržavaju i zadatke kroz koje djeca nastavljaju proces upoznavanja jadranskog podmorja.“ – između ostalog istaknula je ravnateljica dječjeg vrtića, Ivana Škopac.

O radu na izradi edukativne slikovnice govorili su Antoana Oreški Džafić, ilustratorica slikovnice te Leo Knapić, vlasnik tiskare Vetva Dizajn zadužen za tiskanje i dizajn slikovnice koji su istaknuli svoje zadovoljstvo što su imali prilike sudjelovati u ovakvom projektu posvećenom onim najmlađima.

Alenka Verbanac iz FLAG -a ALBA istaknula je kako je u ovom programskom razdoblju putem dostupnih mjera FLAG-a ALBA Labinština realizirala brojne kvalitetne i zanimljive projekte, a istaknula je i kako je upravo nedavno izrađena nova strategija kojom će zasigurno u narednom periodu biti još mnogo kvalitetnih projekta na našem području.

„Brojni su projekti realizirani u proteklom programskom razdoblju FLAG-a ALBA i donijeli su gotovo milijun eura iz Europe u Labin ako gledamo svega par projekata, od rekonstrukcije ribarnice, dječjih igrališta u Martinuzzijevoj i Lošinjskoj u Rapcu, igralište kraj Domusa,igralište u Presici, čišćenja podmorja i ostalih. Neki od njih su dovršeni, neki započinju s realizacijom upravo sada, ali jedan od zasigurno dražih nam projekata je upravo ovaj zbog kojeg smo danas ovdje. Možda financijski nije izdašan kao neki prije spomenuti, ali kvalitetom i zajedničkim povezivanjem, Grada, vrtića, dizajnera, a u konačnici i naših najmlađih koje poučavamo vrijednosti mora i podmorja, od izrazite je vrijednosti. Zato još jednom čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji, i siguran sam kako će najmlađi, ali i oni nešto stariji uživati u slikovnici“ – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Glavičić posebno naglasivši i nesvakidašnju situaciju da su upravo i djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina, Ana Černjul i Robert Mohorović osmislili tekst slikovnice, a dizajn i ilustraciju Antoana Oreški Džafić i Leo Knapić.

O projektu

Svrha projekta „Upoznajmo naše more“ je očuvanje ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanje održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

Projektom se proveo edukativni program za 360 polaznika Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ Labin u pulskom Aquariumu te se osmislila i izradila tematsko-edukativna slikovnica. Edukativnim programom polaznici su se upoznali s gospodarski važnim vrstama riba i morskih organizama, održivim ribarstvom te zastupljenim morskim vrstama ribarstvenog područja FLAG-a Alba, dok će se putem slikovnice upoznati s bogatom lokalnom ribarskom pomorskom i maritimnom baštinom.

Ovaj projekt vrijednosti 19.554,81 Euro u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promocija održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

Slikovnicu u digitalnom obliku pogledajte OVDJE.slikovnica dv pjerina verbanac upoznajmo naše more flag lagur alba održivo ribarstvo