Predstavljen projekt Atrium – arhitektonska baština fašističkog režima u Labinu i Raši

Predstavljen projekt Atrium – arhitektonska baština fašističkog režima u Labinu i Raši

23.5.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Maloj vijećnici Grada Labina danas je  predstavljen projekt Atrium. Cilj Atriuma je uspostava kulturne rute zasnovane na arhitekturi iz razdoblja totalitarnih režima. Labin se za projekt kandidirao prije dvije godine, a u projekt je uključeno 18 partnera iz jugoistočne Europe, dok je nositelj projekta talijanska općina Forlin. Labin je jedini grad iz Hrvatske koji je uključen u projekt Atrium. Grad Labin je prijavio na taj projekt urbana naselja Podlabina i Raše  s pojedinim tipičnim totalitarnim arhitekturama iz razdoblja talijanskog fašizma.

 To je pilot projekt koji ima za cilj da toj arhitekturi pristupi kao vrijednoj kulturnoj baštini i sjećanju na nju pridoda veći značaj, te da je odredi kao ključni element evropske arhitekture dvadesetog stoljeća. Njegova je krajnja svrha uspostaviti transnacionalnu kulturnu rutu na području jugoistočne Europe te odobravanje certifikata „Kulturne rute Vijeća Europa“. Još jedan od bitnih ciljeva je svakako prikazati, kazao je na predstavljanju labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, potencijalne ekonomske vrijednosti ovog specifičnog nasljeđa u svim zemljama partnerima Atriuma-a. O cilju projekta Demetlika je rekao: (ton – Tulio Demetlika).

 

Što je Labin, zajedno s Rašom ponudio unutar Atrium-a govori članica labinskog tima Irina Belušić Maggi (ton – Irina Belušić Maggi). O krajnjem rezultatu projekta Anamarija Lukšić još jedna članica tima kaže: (ton – Anamarija Lukšić).Načelnik Općine Raša Josip Knapić kazao je  ustvrdio je da će ovim projektom Labin i Raša uz podzemni grad i rudnike dobiti cijelinu kojom se mogu ponositi ne samo oni, već i Istra, ali i cijela Hrvatska. Inače projekt će se realizirati u roku od 30 mjeseci. Projekt je težak 65.302 eura, od čega Europska unija daje 54.562 eura.

eu socijalizam irina belušić maggi arhitektura demetlika projekt atrium