Predstavljen dokumentarni film „More sjećanja – stoljeće tradicije“

Predstavljen dokumentarni film „More sjećanja – stoljeće tradicije“

27.11.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Narodnom muzeju Labin, u ponedjeljak 27.studenog 2023., predstavljen je dokumentarni film „More sjećanja – stoljeće tradicije“ u produkciji Level 52. Prije službenog predstavljanja filma iz skupine “Le Olive” područno odjeljenje Stari grad DV Pjerina Verbanac,  s odgojiteljicama Ingrid Mileta i Iris Vlačić, te učenici 1. razreda matične škole OŠ “Ivo Lola Ribar” s učiteljicom Tatjanom Blašković razgledali su dio stalnog postava posvećen ribarstvu i maritimnoj tradiciji.

Projekt su predstavili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica,  pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj te predstavnik produkcije Level 52 Sanel Isanović.

Borjan Batagelj, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina pozdravio je prisutne u ime Grada te dao presjek svih projekata koji su uz pomoć FLAG-a realizirani i financirani u zadnjih nekoliko godina. Sanel Isanović govorio o izazovima snimanja filma i o naučenom iskustvu stvarno teškog i mukotrpnog života ribara koji se može usporedit s onim rudara.

„U Narodnom muzeju Labin u proteklom smo periodu radili na opremanju sobe posvećene ribarskoj i maritimnoj baštini te su izvršeni manji zahvati u sklopu stalnog postava koji je sada nadopunjen i prezentiran na drugačiji način. Uz navedeno, u sklopu projekta More sjećanja, digitalno smo opremili sobu s dodirnim ekranom na kojem će se prikazivati dokumentarni film koji obuhvaća povijesni presjek tradicije ribarstva na području istočne istre, ali i svjedočanstva naših ribara. Time trajno doprinosimo našoj primarnoj svrsi, a to je očuvanje baštine našeg područja. Ovim se putem zahvaljujem svim našim suradnicima na projektu, a posebno ribarima koji su spremno stali pred kamere i podijelili djelić njihova iskustva s nama za buduće generacije“ - izjavila je ravnateljica Pučkog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica.

O projektu

Pučko otvoreno učilište Labin ostvarilo je financijsku podršku u sklopu natječaja kojeg raspisuje FLAG ALBA u sklopu mjere 2.2.1.  Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a u iznosu od 30.336,00 eur.

Svrha projekta More sjećanja je očuvanje ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanje održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.  Specifičan cilj projekta je izraditi dokumentarni film o bogatoj ribarskoj/maritimnoj baštini ribarstvenog područja FLAG-a Alba te multimedijalno opremiti Narodni muzej Labin. Lokalnom stanovništvu će se, putem dokumentarnog filma, prezentirati bogata ribarska i maritimna tradicija i kultura. Multimedijalnim opremanjem Narodnog muzeja Labin dokumentarni film će na inovativan način, putem interaktivnog ekrana i usmjerenih zvučnika, biti dostupan svim domaćim i stranim posjetiteljima.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo iz mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

more sjećanja stoljeće tradicije borjan batagelj level 52 sanel isanović