Predstavljanje knjige „…Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.“

 Predstavljanje knjige „…Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.“

25.10.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Gradska knjižnica Labin poziva vas na predstavljanje knjige „…Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.“ talijanskog povjesničara dr. sc. Federica Tence Montinija.


Utemeljena na novim arhivskim istraživanjima, knjiga promatra, na osnovi analize građe sačuvane u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, djelovanje jugoslavenske diplomacije, povezivanje Beograda sa Zapadom poslije sukoba s Informbiroom i odnose prema Slobodnom Teritoriju Trsta. Periodizacija prati dva najvažnija događaja - Rezoluciju Informbiroa iz 1948. i Odluku od 8. listopada 1953., kojom su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo odlučili rješavati pitanje nedovršenog Slobodnog teritorija Trsta njegovom podjelom između Italije i Jugoslavije.Knjiga je objavljena u izdanju nakladničke kuće Srednja Europa, a predgovor potpisuje prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina.Federico Tenca Montini talijanski je povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član je upravnog odbora Instituta za povijest pokreta otpora i suvremeno doba u Trstu i redakcijskog odbora časopisa Qualestoria.Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 28. listopada s početkom u 18 sati u polivalentnoj dvorani Knjižnice, uz pridržavanje epidemioloških mjera i prethodnu najavu na broj telefona 052/852-257 ili na e-mail gklabin@gk-labin.hr.Razgovor s autorom vodit će se na hrvatskome jeziku, a susret će moderirati profesorica povijesti Dijana Muškardin.
Dobro nam došli!


GK Labinpredavanje predstavljanje knjige knjiga gradska knjižnica labin federico tenca montini povijest trst ne damo tršćansko pitanje