¸Predloženo mirenje po tužbi koju je Općina Kršan podnijela protiv Republike Hrvatske

¸Predloženo mirenje po tužbi koju je Općina Kršan podnijela protiv Republike Hrvatske

3.3.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Trgovački sud u Pazinu prošlog je petka izvijestio Općinu Kršan da se u roku od 15 dana izjasni o prijedlogu mirenja po tužbi koju je općina sredinom srpnja prošle godine podnijela protiv Republike Hrvatske, a zbog odluke Vlade donesene 1. kolovoza 2013. godine prema kojoj se naknada za korištenje prostora TE Plomin dijela na sve općine Labinštine.

O prihvaćanju ili ne prihvaćanju postupka mirenja odlučivat će, rekao je općinski načelnik Kršana Valdi Runko Općinsko vijeće, koje je i donijelo odluku o tužbi: (ton – Valdi Runko 3). Podsjetimo da su vijećnici odluku o tužbi donijeli jednoglasno te da tužbom traže naknadu štete koja je do sredine srpnja prošle godine iznosila 7.248.404 kuna, plus pripadajuće kamate, pa je da šteta prema nekim procjenama već dosegla više od 11 milijuna kuna.

Odlukom Vlade, a zbog koje je Općina Kršan tužila državu, naknada za korištenje prostora plominskih termoelektrana dijeli se na sve jedinice lokalne samouprave Labinštine. Kršana pripada 50 posto, Gradu Labinu 26, a općinama Pićan, Raša i Sveta Nedelja po osam posto. Kažimo i da je Vlada te iste 2013. godine, krajem lipnja povećale koeficijent naknade koje se dijelila između Kršana, 94,3 posto i Grada Labina 5,7 posto.

U tom se omjeru naknada dijelila od 2001. godine. Na području Općine Kršan nalazi se 94 posto, a na teritoriju Grada Labina 6 posto postrojenja plominskih termoelektrana. Inače, neslužbeno saznajemo da u postupku mirenja HEP Općini Kršan nudi izgradnju Industrijske zone i privezišta čamaca u Plomin Luci, investicije koje su ukupno teške 10 milijuna kuna.

 

 

te plomin te plomin 3 mirenje hep valdi runko tužba trgovački sud u pazinu