Predizborno zahuktavanje u Istri: Potpisan koalicijski sporazum IDS-a i SDP-a, Silvano Hrelja kandidat za župana

Predizborno zahuktavanje u Istri: Potpisan koalicijski sporazum IDS-a i SDP-a, Silvano Hrelja kandidat za župana

11.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Darko Lorencin, predsjednik Savjeta IDS-a i Dino Kozlevac, predsjednik Županijske organizacije SDP-a potpisali su danas, u prisutnosti brojnih dužnosnika obiju stranaka, Sporazum o suradnji na izborima za Skupštinu, župana i podžupana Istarske županije 2009. godine. Koalicijskim je sporazumom utvrđeno da IDS odredi kandidata za župana, podžupana i zamjenika predsjednika županijske Skupštine, dok SDP određuje kandidata za podžupana i predsjednika Skupštine. Sporazum također omogućuje dogovor stranaka o prije ili poslijeizbornoj suradnji u gradovima i općinama županije.

– SDP je procijenio, temeljem iskustva u preuzimanju odgovornosti u Istarskoj županiji u protekle 3,5 godine te programske bliskosti, da je IDS partner koji ostvaruje ciljeve. Očekujemo da će naše dvije stranke i nadalje upravljati županijom, kao i od 2005. godine, odnosno prethodnog sporazuma, rekao je Kozlevac, izdvojivši kao zajednički cilj decentralizaciju države. Lorencin je prozvavši ovu koaliciju crveno-zelenom, te koalicijom za prvi krug, istakao komplementarnost i stabilnost stranaka potpisnica te ustvrdio da očekuje suradnju i na lokalnim razinama, gdje se projekti i realiziraju. – Ovaj je sporazum poruka drugim političkim strankama: koalicija će otkloniti sve nedoumice već u prvom krugu izbora, rekao je Lorencin.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a, ujedno i SDP-ov kandidat za župana Primorsko-goranske županije. – Preferiram samostalne nastupe na izborima, no, koalicija je stvar ljudi i okolnosti tu u Istri, rekao je Komadina. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić proglasio je današnje potpisivanje sporazuma povijesnim događajem. – Ova je koalicija Istri potrebnija nego ikada, ne zato što je IDS slab, nego zbog ukupne situacije u kojoj su Istra, Hrvatska i cijeli svijet; svjetska nestabilnost već dodiruje Istru. Stoga poručujemo građanima da im jamčimo stabilnost i sigurnost koja je prijeko potrebna želimo li Istru kao lider regiju, rekao je Jakovčić, zaključivši da predstojeći mandat donosi realizaciju svega što su do sada pokrenuli, od punog profila Istarskog ipsilona, plinofikacije i izgradnje pulske bolnice do novih turističkih kapaciteta i smanjenja nezaposlenosti ispod 5 posto.

 

Uz već očekivana dva kandidata za županski tron, Ivana Jakovčića i Plinija Cuccurina, u Istri na predstojećim lokalnim izborima u ring, po svemu sudeći ulazi i treći igrač. Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i u drugom mandatu saborski zastupnik Silvano Hrelja potvrdio nam je neslužbene informacije o izlasku na predstojeće lokalne izbore.

- Dužnost političara i političkih stranaka je izlaziti na izbore. Mislim da mogu doprinijeti razvoju svog zavičaja, konkretno u Županiji. U našoj stranci u Istri se stvara klima da budem kandidat za župana i da na iduće izbore idemo s jakom listom za Županijsku skupštinu. Možemo ići sami, ali i koalicijski ojačani - sigurno je da ćemo biti u igri.

Naravno, u tom slučaju ću morati redefinirati svoje aktivnosti jer ako ulazim u takvu utakmicu onda prilazim najozbiljnije. Idem na pobjedu, nijednu igru nisam igrao da bih je izgubio i dat ćemo sve od sebe da pobjedimo, naglasio je Hrelja.

- Između funkcija župana i zastupnika odabrao bi županovu, nastavio bih voditi stranku, a za Sabor bismo našli drugo kadrovsko rješenje, pojasnio je Silvano Hrelja. (H. Puljiz)

demagogija Darko Lorencin Dino Kozlevac politika izbori političari IDS SDP jakovčić Hrelja kandidatura izbori2009