[Predizborna anketa o energetici] Kukuriku za Plomin 3 na ugljen, Jakovčiću prepušteno mazanje očiju javnosti

[Predizborna anketa o energetici] Kukuriku za Plomin 3 na ugljen, Jakovčiću prepušteno mazanje očiju javnosti

21.11.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Na posljednjoj sjednici Skupštine Istarske županije župan Ivan Jakovčić je ustvrdio da će se Županija svim snagama boriti da pogonsko gorivo u termoelektrani Plomin 3 bude plin, a ako bude ugljen, bit će suodgovorni za sve što se kasnije zbog toga bude događalo. Što god to točno značilo i kakvu god korist od te suodgovornosti građani budu imali, župan je ovoga puta, na riječima, ne samo u raskoraku sa samim sobom iz ranije faze, na što smo već navikli, nego i u raskoraku s predizbornom koalicijom kojoj pripada njegova stranka.

Što se tiče njegovih vlastitih stavova, dovoljno je podsjetiti na evoluciju izjava - od „dok sam ja župan, neće biti Plomina 3 na ugljen“, preko „u HEP-u kažu da zamjenski blok manje zagađuje“, do sadašnje „suodgovornosti“. Što se, pak, tiče Kukuriku koalicije, u kojoj je i IDS našao svoje mjesto, navodna županijska borba za plin koju Jakovčić najavljuje je najobičnija podvala javnosti, jer Plan 21 koji ova koalicija nudi kao temelj rada nove Vlade uopće ne razmatra mogućnost da Plomin 3 (eufemistički: TEP C) bude na plin.

Naime, osim navođenja Plomina 3 u dijelu programa posvećenom energetici, i na upit podržavaju li ugljen kao energent u budućoj teremoelektrani Plomin 3 i hoće li, ako preuzmu vlast, inzistirati na plinu, u koaliciji kažu da važnijom od energenta drže tehnologiju, potvrđujući da će realizirati jednu TE na ugljen.

- Kukuriku koalicija zbog diverzifikacije energetskih izvora planira realizirati jednu TE na ugljen. Postoji mogućnost da će lokacija takve TE biti upravo Plomin. Naglašavamo da važnijim od energenta buduće TE na ugljen smatramo tehnologiju koja će se koristiti u toj elektrani. Kukuriku koalicija podržava modernizaciju postojećih termoelektrana, ali na način podizanja standarda zaštite okoliša, kažu, zaobilazno time potvrđujući gradnju Plomina 3 na ugljen.

Nadalje, iako je studija utjecaja na okoliš Plomina 3 bila cijeli mjesec na javnoj raspravi, u Kukuriku koaliciji se pozivaju na nekakve „informacije kojima raspolažu“ i iz kojih je, kažu, vidljivo da se predviđa korištenje zastarjele tehnologije sagorijevanja ugljena, koja je za investitora jeftinija, ali je štetna za okoliš te zdravlje ljudi i životinja.

Potom, izražavajući puno razumijevanje za želje investitora, u Kukuriku koaliciji kažu što bi trebalo biti u toj studiji, o kojoj je, podsjetimo javna rasprava završena prošlog tjedna. - Ukoliko investitor inzistira na ugljenu kao energentu, nužno je studijom utjecaja na okoliš obvezati investitora na ugradnju okolišno prihvatljivijih tehnologija ugljena poput IGCC-a, pojašnjavaju koalicijski energetski stručnjaci, ne navodeći na koji način i kada to učiniti.

Dapače, iako i sami navode da „s obzirom na činjenicu da Hrvatska 2013. godine ulazi u ETS sustav (trgovina emisijama CO2) cijena struje proizvedena ovako zastarjelom tehnologijom izjednačit će se sa cijenom struje iz plina, uz znatno gore posljedice po okoliš“ u Kukuriku koaliciji ne inzistiraju na plinu, nego prihvaćaju ugljen kao energent. Šefu IDS-a i istarskom županu prepuštaju da javno govori nešto drugo, dok Plomin 3 ne bude svršeni čin. (iPress)

 

Iz drugih medija:

Iz teksta pod naslovom: Stranke složne samo oko obnovljivih izvora energije

 

 

Energent u Plominu - ugljen

S izuzetkom Hrvatskih laburista stranke su uglavnom suglasne da energent u Plominu C treba biti ugljen, dok se Kukuriku koalicija (u kojoj je IDS jedan od koalicijskih partnera) izbjegava jasno izjasniti.

Političke stranke suglasne su u iskorištenju preostalog hidropotencijala. HDSSB se zauzima za iskorištenje vodnih potencijala, te traži da novi objekti budu u hrvatskom vlasništvu, jer samo u tom slučaju može se utjecati na cijenu električne neregije. U HDZ-u kažu da Hrvatska treba ''uhvatiti priključak'' na ono što rade susjedi, HSP da se treba odlučiti na projekte prema prioritetima isplativosti i prihvatljivosti.

 


Tportal

 

 

 

izbori izbori2011 kukuriku te plomin plomin3