Predblagdanski prijem za svećenike labinskih župa

Predblagdanski prijem za svećenike labinskih župa

25.12.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U ozračju dolaska jednog od najvećih kršćanskih blagdana Božića Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i predsjednik Gradskog vijeća Grada Labina Valter Poropat danas su tradicionalno primili svećenike labinskih župa Gornji Labin, Donji Labin i Rabac, vlč. Milivoja Korena, vlč. Blaža Bošnjakovića i vlč. Stipana Mišuru. „Važnost zajedništva i bogatstvo duha u ovo vrijeme mora biti prisutno te se nadam da ćemo i nadalje zahvaljujući slozi te razumijevanju ostvarivati mnoge zajedničke programe kao što smo to činili i proteklih godina“, rekao je na prijemu gradonačelnik Tulio Demetlika.

 

Podsjetio je na projekte realizirane u protekloj godini. „Kao i ranijih godina, nastavili smo sa zaštitom i vrednovanjem duhovne i spomeničke baštine Grada Labina ulaganjem u sanaciju i zaštitu sakralnih objekata i objekata kulturne baštine."

 

Sukladno odobrenim sredstvima Regione del Veneto i sufinanciranju Grada Labina izvršena je sanacija crkve Sv. Antuna Padovanskog. Vrijednost ukupnih radova je 270.000 kuna s PDV-om. Sanaciju crkve sufinancirala je Regione del Veneto u visini od 25.000 €, a preostali iznos osiguran je u Proračunu Grada Labina. Krajem studenog započela je sanacija i obnova crkve Svetog Kuzme i Damjana u podnožju starog grada Labina izgrađene početkom 15. stoljeća i zaštićeno je kulturno dobro. Radove financiraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u visini od 270.000,00 kuna i Grad Labin koji je u svom proračunu osigurao 195.000,00 kuna. Obnovom i revitalizacijom objekta te njegovim  uključivanjem u svakodnevni život, bilo kroz liturgijsku upotrebu ili turističku ponudu, steći će se preduvjet za dugotrajno očuvanje jedinstvenog spomenika gotičke arhitekture. Radovi na Gradskom zvoniku započeli su tijekom prosinca ove godine za što su planirana sredstva u visini od 435.000,00 kuna u ovoj i 2015. godini. U budućnosti je u planu sanacija objekta crkve Sv. Marije Fatimske u Podlabinu međutim potrebno je napraviti potrebne predradnje, kvalitetne projekte i troškovnike. Ranijih godina sanirana je i crkva Sv. Marije Magdalene te je u posljednjih par godina uloženo oko 1.300.00,00 kuna u sanaciju sakralnih objekata na području Grada Labina.

 

Gradonačelnik Tulio Demetlika i predsjednik Gradskog vijeća Valter Poropat zaželjeli su im da ovaj Božić i Novu 2015. godinu dočekaju u ozračju ispunjenom nadom i vjerom te da radom, zajedništvom, znanjem i upornošću, u ovim zahtjevnim vremenima, i dalje stvaramo naš grad još boljim.

svećenstvo prijem popovi demetlika