Pred zgradom Vlade prosvjedovali protiv Plomina 3 na ugljen

Pred zgradom Vlade prosvjedovali protiv Plomina 3 na ugljen

28.3.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Aktivisti Zelene akcije danas su prosvjedovali pred zgradom Vlade RH na Trgu sv. Marka protiv gradnje novog bloka termoelektrane na ugljen u Plominu.

Aktivisti su na Trgu sv. Marka na kartu Republike Hrvatske istovarili ugljen kao znak da će on zatrpati Hrvatsku i time joj dugoročno onemogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova, što će kao članica Europske unije biti dužna napraviti. Transparentom „Nova Vlada, fosilna rješenja?" pitali su Vladu želi li se opredijeliti za stara rješenja jer se od ove Vlade očekivalo više.

Zelena akcija je 27. veljače poslala Vladi RH pismo sa zahtjevom iznošenja „službenog stava Vlade RH o projektu gradnje novog bloka termoelektrane na lokaciji Plomin, posebno o odabiru goriva i tehnologije“. S obzirom na to da se Vlada nije očitovala do danas, mjesec dana kasnije, odlučili smo napraviti prosvjednu akciju u kojoj tražimo od Vlade da se napokon službeno očituje.

U Programu prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1999., članku 3-18, piše: „Do 2015. godine u Republici Hrvatskoj neće se graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih energana“. Prema tome, izgradnja novog bloka Plomina na ugljen nije u skladu s prostornom dokumentacijom.

Projekt se predstavlja kao „Rekonstrukcija… u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta“, što je neprihvatljivo zavaravanje javnosti i pokušaj zaobilaženja uvjeta prostorno planske dokumentacije.

„Od nove Vlade očekivali smo novu viziju razvoja, a ne oživljavanje davno odbačenih fosilnih projekata. Pokušaj da se Plomin C predstavi kao rekonstrukcija postojeće elektrane Plomin 1 daje nam dovoljno mogućnosti da pravnim sredstvima zaustavimo ovaj projekt“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Želimo vjerovati da će u formalnom procesu procjene studije o utjecaju na okoliš inicijativa izgradnje termoelektrane na ugljen biti odbačena, javljaju iz Zelene akcije. (iPress)

plomin .prosvjedm zelena akcija zeleni ekologija ugljen