Poziv na otvorenje druge edicije Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije koje će se održati 11. lipnja u Račjoj Vasi

Poziv na otvorenje druge edicije Festivala Encijan posvećenog promociji  Ćićarije koje će se održati 11. lipnja u Račjoj Vasi

10.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Kliču vas vrhi Ćićarije: Istra Inspirit, ćićska jela u pokretu by Kampanjola, predstava i dječje radionice, sajam istarskih autohtonih proizvoda i obrta, vođene šetnje te

koncerti etno bendova Šćike i Franka Krajcara & grupe Indivia

 

Pozivamo vas na otvorenje druge edicije Festivala Encijan koji se organizira u sklopu projekta KAŠTELIR, a otvorenje će se održati u centru Račje Vasi (Općina Lanišće) u petak, 11. lipnja 2021. godine s početkom u 13 sati.

Sukladno situaciji i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, Festival Encijan održat će se uživo 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu.

Projekt ima za cilj promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote s posebnim naglaskom; na važnosti kulturne baštine – Gradine Rašpor, na kojem su se prvi puta vršila arheološka istraživanja te bogatstvo Ćićske  bioraznolikosti  budući da ovo područje obiluje ljekovitim, aromatičnim i drugim važnim biljem. Na samom grbu Općine Lanišće, koja zajedno s Istarskom županijom organizira festival, nalazi se ljekovita biljka encijan koja ima stanište u ovom kraju te će se kroz Festival Encijan, stanovnike, a i širu publiku, informirati o njezinom značaju.“

Druga edicija festivala sadržavat će različite aktivnosti: ponudu autohtonih istarskih proizvoda (OPG-i, obrti i zanati), promociju interpretacije ćićske kuhinje koju donosi Kampanjola, rekreativne vođene šetnje, dječje radionice u organizaciji Birikine iz Pule, interpretativnu šetnju Istra Inspirita te bogat glazbeni sadržaj - u petak nastupaju etno bend Šćike a u subotu Franko Krajcar i grupa Indivia. Oba dana Festival započinje u 13 sati te traje do 20 sati.

Prijave za rekreativne šetnje su obavezne! Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen a prijave je potrebno poslati na mail: info@alphera.hr najkasnije do srijede, 9.6.2021. godine. Više o pješačko-planinarskoj ruti za rekreativce doznajte i na službenoj facebook stranici eventa www.facebook.com/event.

Festival Encijan dio je projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir koji se aktivno provodi od 1. listopada 2018. godine. Središnja nit projekta su ostaci gradina (kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja - brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeća pr. Kr.).

Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje baštine gradina preko njihovog vrednovanja, zaštite, revitalizacije i promocije, upotrebom neinvazivnih pristupa temeljenih na suvremenoj informacijsko - komunikacijskoj tehnologiji. Projektom se želi predstaviti tadašnji način života – kroz tradicionalnu upotrebu samoniklog bilja (etnobotanika) i uzgoj starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika), oživjeti drevnu povezanost ljudi s biljkama te uključiti prirodnu i kulturnu baštinu u inovativnu i održivu turističku ponudu. Baština će u skladu sa modernim vremenom biti predstavljena na način na koji će služiti održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem.

Projekt KAŠTELIR sofinancira ESRR v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška.

Projekt KAŠTELIR sufinansira EFRR u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska.

festival encijan plakat kaštelir kvarner rašpor ćićarija etnobotanika održivi turizam ruralni razvoj kampanjola