Poziv građanima da se uključe u zajednički projekt: „Kovarski sanji i penšjeri“

Poziv građanima da se uključe u zajednički projekt: „Kovarski sanji i penšjeri“

29.1.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Višestoljetna snaga rudarenja na  Labinštini  uvukla se u sve pore našeg života. Njome su obilježeni jezik, arhitektura, kultura, …. A samim time i ono najvrjednije i najveće, habitus našeg čovjeka. U godini u kojoj obilježavamo 100-tu obljetnicu Labinske republike, događaja koji je utkan u kolektivnu memoriju ne samo Labinštine, osjećaji ponosa i pripadnosti tim su veći.

„Kovarski sanji i penšjeri“ prvotno najavljen pod radnim nazivom „Kamara od kamarati“ već su u svom početku izazvali veliko zanimanje jer je riječ o interaktivnoj  izložbi uspomena na rudarstvo Labinštine, koju stvaraju i osmišljavaju sami građani.

Na taj način potiče se aktivno stanovništvo, međusobna solidarnost, suradnja i multikulturalnost.  Da bi to bilo moguće i kako bi emocija bila snažnija i iskrenija, ova izložba ide korak ka građanima, tamo gdje oni dolaze redovito, mjesto koje je prihvatljivo svima, gdje se susreću ljudi, u koje ulaze sve generacije i svima je dostupno –  to je Gradska tržnica.

Grad Labin postavio je inicijalnu scenografiju u izložbenom prostoru na Gradskoj tržnici koja podsjeća na sredinu prošlog stoljeća, vremena u kojem  je bilo najintenzivnije rudarenje i koje nosi jaka sjećanja i emocije. Opremanje prostora ići će u kontinuitetu, prema dinamici odaziva građana i prikupljanju uspomena.

Upućujemo poziv svim građanima Labinšćine da zajedno sa Gradom Labinom kreiraju ovu izložbu na način da ustupe predmete, dokumente, fotografije koje ih vežu za njihovu obitelj, obitelj rudara.

To može biti svaki uporabni predmet koji su rudarske obitelji koristile, stare zdjele, čaše, vaze, satovi, pribor za jelo, pribor za pripremanje hrane, predmeti vezani uz higijenu, dakle bilo koji uporabni predmet koji ih posebno veže za članove njihove obitelji koji su bili rudari.  Zanimljive su nam i fotografije, stari kalendari, zahvalnice, dokumentacije, odresci od plaća, rudarske lampe,  šljemovi, alati, table, trliži,,….

Posebno se obraćamo sugrađanima koji su u određenom dijelu svoga života iz ekonomskih razloga došli raditi u labinske rudnike, da se uključe u ovaj projekt i pozabave se ne bi li pronašli neki dragi predmet koji ih posebno veže uz te prve dane i godine dolaska u ove krajeve u kojima su kasnije svili svoje obiteljsko gnijezdo.

Tu  posebno mislimo na pisma koja su primali ili slali svojim najbližima, na putne torbe ili kofere s kojima su dolazili u ove krajeve.

U dijelu izložbenog prostora, koji je trenutno već postavljen u obliku prostora za slobodno vrijeme našeg rudara, prostor u kojem on boravi nakon rada u rudniku, postavljati će se uspomene iz „svakodnevnog života“ ili PROSTORA KOVARSKIH SANJI.

U  dijelu „KOVARSKI PENŠJERI“  prikupljati ćemo i izlagati artefakte iz radnog okruženje, odnosno iz rudnika.

Počevši od ove subote, 30. siječnja 2021. godine pa do 27. veljače 2021. godine u vremenu od 9,00 do 11,00 sati na Gradskoj tržnici biti će dežurstvo gdje će građani moći donijeti svoje uspomene. Nadalje,  od subote, 6. veljače 2021. godine u izložbenom prostoru osigurati ćemo laptop  i  skener, kako bi na licu mjesta omogućili digitaliziranje dokumentacije i fotografija, te iste odmah vratili.

Građani mogu posuditi ili darovati ili pak dati autorska prava na korištenje za fotografije te druge tiskane i pisane materijale.

Ovisno o načinu sudjelovanja, na izrađenom obrascu biti će potpisana izjava o posudbi, darovanju ili davanju autorskih prava.

Sredinom mjeseca veljače u donjem dijelu tržnice, u jednom od bokseva koji će nam također ustupiti KP 1. Maj Labin biti će videoprojekcije dokumentarnih filmova na temu rudarstva kao i projekcija fotografija koje ćemo prikupiti u vrijeme trajanja projekta.

Za sve informacije građani nas mogu kontaktirati na telefon 052 866 852 i 091 444 47 12, te na email: loredana.rm@labin.hr.

Pogledajmo naše tavane i podrume,  kutije u koje smo nekada pohranili uspomenu, stare albume i pronađimo dragi predmet  koji nas veže uz našeg pranoneta, oca, strica rudara. Podijelite tu uspomenu sa cijelom Labinštinom.

Jer nikad ne  smijemo zaboraviti da je najveća vrijednost koje je rudarstvo ostavilo iza sebe - društvo, a to društvo to smo mi- građani Labinštine.

Link na obrazac kojim nas građani mogu kontaktirati dostupan OVDJE.

rudarenje rudnik labin labinština labinska republika kovarski sanji i penšjeri projekt kamara od kamarati