Povrat poreza sredinom idućeg tjedna

Povrat poreza sredinom idućeg tjedna

13.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministarstvo financija iznijelo je portalu Profitiraj.hr da će oko srijede, 20. travnja početi isplata povrata poreza temeljem prijava podnijetih u siječnju i veljači. Prema prvim procjenama, u Ministarstvu financija kažu da će isplatiti 1,7 milijardi kuna povrata poreza za oko milijun poreznih prijava. Iz toga proizlazi da će po svakoj prijavi u prosjeku isplatiti 1.700 kuna, što je na razini 2010. godine.

No, treba sumnjati u tako velik iznos povrata s obzirom na brojna ograničenja koja su u primjeni od ovogodišnjih prijava kada je kumulativ poreznih olakšica prepolovljen na 6.000 kuna te vrijede samo one ostvarene u prvoj polovici 2010. Nakon toga, od 1. srpnja ukinuti su gotovo svi porezno priznati izdaci zbog čega je velik broj stanovnika ove godine odustao od podnošenja prijave te je stoga Porezna uprava zaprimila četvrtinu manje prijava nego lani.

Ministarstvo financija nije navelo hoće li neki područni uredi Porezne uprave imati prioritet pri raspodjeli tog novca ili će se, kao i do sada, novac dijeliti onome tko se prije za njega prijavi, odnosno obradi porezne prijave i pošalje ih na verifikaciju. (P. GREGOROVIĆ)

 

porez doh doh obrazac porezna uprava olakšice povrat poreza prijava poreza