Povodom 100. obljetnice Labinske republike L.A.E. XXI na Trgu labinskih rudara postavio rad Metal Gurua

Povodom 100. obljetnice Labinske republike L.A.E. XXI na Trgu labinskih rudara  postavio rad Metal Gurua

3.3.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Povodom 100. obljetnice Labinske republike, Labin Art Express XXI je u utorak 2. ožujka na Trgu labinskih rudara, ispred OŠ Ivo Lola Ribar i zvonika crkve Majke Božje, postavio rad Metal Gurua “Podzemni grad XXI – USTAV”. Radi se četiri metra visokoj, crnoj i metalnoj skulpturi u obliku dva ukrštena rudarska čekića, adaptaciji radničko-umjetničkog rada “UCXXI – Oltar” s kojim je Metal Guru, umjetnička frakcija L.A.E. XXI, sudjelovala na 3. Bijenalu industrijske umjetnosti, 2020. (Pula, Forum).


Labin Art Express XXI više od četvrtine stoljeća radi na projektu izgradnje futurističkog Podzemnog grada u tunelima bivših istarskih ugljenokopa koji 150m ispod površine zemlje povezuju Labin, Rabac, Rašu, Vinež, Plomin. Smatraju kako budući ustroj Podzemnog grada mora biti konstituiran najvišim dosezima ljudske misli upregnute u zadatak ostvarivanja općeg dobra. Dva ukrštena rudarska čekića na pulskom Forumu, ukrašena s jedne strane komunističkim srpom i čekićem, a sa druge grbom d’Annunzijeve Uprave za Kvarner, simboliziraju Podzemni grad riješen svih ideologija – on je radnički i umjetnički. Iz Metal Gurua poručuju kako je vrijeme je da se izdignemo iznad svake ideološke dijalektike crveno – crnog te ističu da su pokreti i ideologije ništavni – kao što nastaju iz sjaja individue, tako u tom istom sjaju trebaju i nestati. U svom su obraćanju javnosti povodom novog postavljanja/predstavljanja rada “Podzemni grad XXI – USTAV” u Labinu poručili: “Probudite se i dajte svu vlast umjetnicima! Jer, ostaje samo jedno pitanje: želite li Državu koja je mišljena kao umjetničko djelo? Kao djelo u kojem i Vi sudjelujete?” 


Rad Metal Gurua “Podzemni grad XXI – USTAV” bit će izložen na Trgu labinskih rudara u Labinu do 8. travnja ove godine.


100 godina labinske republike labinska republika kova je nasa instalacije metal guru podzemni grad labin art express lae