Povjerenstvo odlučuje: Danas odluka: Plomin 3 prihvatljiv ili ne?

Povjerenstvo odlučuje: Danas odluka: Plomin 3 prihvatljiv ili ne?

21.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ima li nade da Termoelektrana Plomin 3 umjesto na ugljen bude na plin? Što je s referendumom, što s ograničenjima iz prostornog plana Istre, a što s obeštećenjem za Labinštinu? Je li posrijedi rekonstrukcija ili novogradnja? Tko će graditi "trojku" - Nijemci, Rusi ili rovinjska Adris grupa? I kamo, pobogu, s ogromnim količinama ugljičnog dioksida koji će nastati izgaranjem fosilnog goriva?

To su neka od važnijih otvorenih pitanja oko planirane "zamjene postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta" - kako u HEP-u zovu Plomin 3 snage 500 MW na ugljen - koja su se u javnosti izlizala kroz više od dvije godine otkako je bivša Vlada odlučila o ubrzavanju gradnje elektroenergetskih postrojenja, odavno zacrtanih projekata u dokumentima Elektroprivrede.

No, sva ta pitanja morala bi biti relevantna i pri današnjem odlučivanju o tome dobiva li Plomin zeleno svjetlo Vlade. Naime, povjerenstvo za ocjenu studije utjecaja na okoliš baš danas odlučuje o prihvatljivosti projekta TE Plomin 3.

- Prestanimo se igrati dječjeg vrtića jer Ombla i Plomin moraju ići!, upozorio je nedavno prvi potpredsjednik nove, Milanovićeve Vlade Radimir Čačić da više nema otezanja s poslovima od nacionalnog interesa koji bi pogurali zamrlo domaće gospodarstvo.

Izjavio je to taman što je s mjesta ministrice zaštite okoliša i prirode smijenjena Mirela Holy, koja je trebala donijeti nekoliko važnih odluka, između ostalog i onu za Plomin 3, ogromnu investiciju od oko 800 milijuna eura.

Holy je zagovarala raznolikost energetskih izvora (pa tako i Plomin 3 na ugljen), ali i ustrajala na tome da procjene utjecaja na okoliš budu stručne.

Holy je, osim toga, poručivala da nije realno gradnju TE Plomin očekivati prije 2014., a Čačić - očito na suprotnom polu - da će natječaj za HEP-ovog strateškog partnera biti raspisan prije ljeta. Uzgred, istarski župan Ivan Jakovčić gurao je ideju da taj posao dobije Adris grupa bez natječaja, a njemački RWE, već prisutan u tvrtki TE Plomin, navodno više nije zagrijan.

Kao trvenja u vladajućoj Kukuriku koaliciji neki su doživjeli i stalno podsjećanje istarske političke vrhuške, predvođene županom Jakovčićem, na tretiranje regionalnog prostornog plana, koji je prihvatila i država (!), kao mrtvog slova na papiru. Taj dokument, naime, dozvoljava samo gradnju plinske elektrane, i to četiri puta slabije od ove koja se Plominu sprema.

- Postojeći plan nije svetinja kada su ovakvi projekti u pitanju, odgovorila je pak Goranka Radović iz resornog ministarstva. (Igor RADIĆ)

te plomin hep studija utjecaja na okoliš rwe