Potvrđen je prvi slučaj koronavorusa u Istri - radi se o Labinjanu koji radi u Italiji, još tri muškarca pod posebnom pažnjom!

Potvrđen je prvi slučaj koronavorusa u Istri - radi se o Labinjanu koji radi u Italiji, još tri muškarca pod posebnom pažnjom!

9.3.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dogodilo se i to - utvrđen je prvi pacijent s koronavirusom u Istri. Kako saznajemo, riječ je o muškarcu iz Labina.


Pitanje je ako je on već proširio virus u Hrvatskoj, kao i što je s njegovim kolegama, s obzirom da su radili svi zajedno. Naime, prema neslužbenim informacijama, još troje mladića je pod posebnom pažnjom i u karanteni jer su radili sa zaraženim.

Prema informacijama kojima raspolaže Glas Istre, oni su radili zimsku sezonu u jednom skijalištu na sjeveru Italije. Dio njih, a možda i svi, radili su kao konobari. Po do sada dostupnim informacijama, sva četvorica su s Labina, odnosno Labinštine.


I drugi Istranin koji je radio na sjeveru Italije (36) ima simptome koji upućuju na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije.

Objasnio je to Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Taj drugi muškarac mlađih srednjih godina bio je u bliskim kontaktima s 41-godišnjim kolegom koji je zaražen, te su se skupa vraćali iz Italije.

Dobra vijest je da je zaraženi stigao iz Italije u subotu navečer, a javio se liječnicima već u nedjelju ujutro, pa je mogućnost proširenja zaraze ipak smanjena.

Stojanović je potvrdio da su mladići radili u ugostiteljskom objektu, i to u dijelu Italije koji ne spada u one najugroženije.  

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite, rekao je da se nastavlja funkcionriati kao do sada, s cijem da se nastoji spriječiti nove slučajeve.

"Podsjećam građane da obavezno peru ruke i da ne idu na veća okupljanja, a one starije da ne idu ni u oštariju", rekaoj je Kozlevac. 

korona korona virus zaraza labin aleksandar stojanović zavod za javno zdravstvo istarske županije stožer civilne zaštite dino kozlevac