Potpisan ugovor kojim je Labinu osigurano čak 350 tisuća bespovratnih eura

Potpisan ugovor kojim je Labinu osigurano čak 350 tisuća bespovratnih eura

14.11.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je na svečanosti u zagrebačkom Centru za posjetitelje Medvedgrad Gradu Labinu i gradonačelniku Valteru Glavičiću uručen ugovor o sufinanciranju projekta koji će u naš grad donijeti novu, zelenu oazu i urbani park u najvećem labinskom naselju.

Radi se o projektu urbanog parka Kature kojim će se vršiti uređenje parka sa novih čak 8000 sadnica, stabala i trajnica.

Ugovor vrijedan 350 tisuća eura gradonačelniku Glavičiću uručili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

„Izvrstan je osjećaj ponovno biti prepoznat po kvaliteti, a Labin to upravo i jest. Projekti poput urbanog parka Kature jedinstveni su i kvalitetom prepoznati na svim razinama. Sam ulaz u naš grad, park koji se nalazi na predivnoj lokaciji, ovim ulaganjem postat će još jedno zanimljivo, zeleno središte Labina po uzoru na najnaprednije zapadnoeuropske gradove. Također, važno je naglasiti da upravo promoviranjem zelenih politika i stvarnim pretvaranjem riječi u djela, naš grad poboljšavamo, činimo ga ljepšim mjestom za život, prkosimo klimatskim promjenana ali i ono najvažnije, promišljamo i ostavljamo budućim generacijama nešto zaista vrijedno.“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić

Valja spomenuti kako su danas uručeni ugovori vrijedni čak 17 milijuna eura.

Novi urbani park na Katurama uz više od 8000 novih sadnica, stabala i trajnica

Na površini od cca 18,500m2, poziciji koja je najpoznatija po lokaciji vježbališta na otvorenom i drvoreda koji se svake godine širi u akcijama sadnje stabala dobit će novo ruho. Osim ambijentalnog uklapanja parka u cjelokupnu strukturu, budući će se Park Kature oplemeniti raznovrsnim autohtonim visokim i niskim stablima, grmljem te trajnicama i pokrivačima tla. U duhu mediteranske, lokalne krajobrazne arhitekture predviđene su autohtone sorte kao pinija, obični orah, malolisna lipa, velelisna lipa, smokva, maslina, višnja, badem i slično. Zbog kompleksnosti projekta, radovi će se izvoditi u nekoliko faza, s time da će se započeti mapiranjem trenutnog stanja i inventarizacijom postojećih sadnica stabala i grmlja, a predviđa se da će se posaditi sveukupno 275 visokih i nižih stabala, 2768 sadnica grmlja te 5064 sadnica trajnica i pokrivača tla, što u zoni drvoreda, što unutar samog Parka Kature.grad labin,

Svjesni negativnih posljedica porasta temperature i klimatskih promjena, a s ciljem postizanja dugoročne održivosti Parka, u sklopu projekta predviđen  je i sustav navodnjavanja. Time će Park postati svojevrsni štit od buke i plinova s glavne prometnice u blizini, krošnje već razvijenih stabala doprinijeti će boljem stvaranju hladovine, a sam ulazak u Grad Labin postaje reprezentativna gradska zelena oaza.

grad labin labin urbani park kature valter glavičić davor filipović luka belan