Poslovanje najjačeg istarskog tiskanog medija Glasa Istre na rubu zakona - radnici najavili borbu za svoja prava

Poslovanje najjačeg istarskog tiskanog medija Glasa Istre na rubu zakona - radnici najavili borbu za svoja prava

27.2.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Istarska dnevna novina grca u milijunskim dugovima, a djelatnicima su na potpisivanje dani ugovori za nove tvrtke mimo Kolektivnog ugovora.

Zbog dugovanja koja iznose, za sada priznatih, 110 milijuna kuna, tvrtka Glas Istre, izdavač istoimenog dnevnika, poslovanje će nastaviti preko tvrtki kćeri, Glas Istre Trgovina d.o. o. i Glas Istre Novine d.o.o, o čemu je izvijestio Albert Faggian, koji preuzima vođenje tvrtke, piše iPress.

Faggian je uz to napomenuo kako je moguće da potraživanja ima još, a do kraja ožujka na naplatu dolazi više od 20 milijuna kuna potraživanja.

 

 Predsjednik uprave Željko Žmak izvijestio je djelatnike da je sadašnja teška situacija rezultat krivih poslovnih odluka, te da Faggian, trenutno vlasnik 12 posto udjela u Glasu Istre, dobiva mandat od Uprave da sredi poslovanje.

Žmak, koji se inače nalazi u upravi Puljanke-Brionke, koja i sama ima poslovnih teškoća najavio je da će zaposlenicima kojih je više od 400, od ponedjeljka ponuditi nove ugovore o radu s plaćom umanjenom za 20 posto. Kazao je i kako otkaza neće biti, dok će se dugovi Glasa Istre nastojati vratiti. Faggian je obrazložio da su najveća dugovanja nastala zbog kupovine nekretnina, odnosno zemljišta, uključujući i stanovito zemljište na Pagu.

Djelatnici se nakon sastanka održanog u srijedu konzultiraju s odvjetnicima kako bi donijeli odluku o novim ugovorima o radu, jer, novi ugovori neće biti podložni odredbama iz Kolektivnog ugovora te u slučaju eventualnih otkaza u budućnosti, zaposleni neće imati radna prava na istoj razini kao i do sada, pa ni pravo na otpremninu po godinama staža, piše iPress.

 

Čak 33 posto upitnih udjela kupio Mirko Cetinski

Upitno je i vlasništvo u tvrtki Glas Istre d.o.o. za čijih je 33 posto udjela kupljenih od malih udjelničara  tvrtka Arting radio Mirka Cetinskog platila 1,8 milijuna eura, piše iPress. Novi vlasnik, u pozadini kojeg je navodno poduzetnik Danko Končar, nije se zbog protivljenja uprave Glasa Istre još upisao u Knjigu udjelničara, a nastavkom poslovanja preko tvrtki kćeri pretrpio bi izravnu štetu.

Upitno je je li navedenih 110 milijuna kuna jedini dug koji su uprava Glasa Istre i povezane tvrtke – Parting Istra, Nezavisna istarska televizija i Mehanika, uspjele učiniti u proteklih nekoliko godina, a na sastanku u redakciji bilo je uočljivo da se krivica za loše poslovanje kani pripisati donedavnom potpredsjedniku uprave Đaniju Bažonu, koji je nedavno počinio samoubojstvo.

 

Poslovi s HPB-om i Hypo Alpe Adria Bankom

Nezavisna istarska televizija, čiji su direktori Predrag Škuljević i Gordana Restović, a članovi Nadzornog odbora Đani Bažon, Željko Žmak i Vinko Dražić zadužena je kreditom Hrvatske poštanske banke u iznosu od 11 milijuna kuna.

Kreditom je stanovita tvrtka Elektronički medijski centar u travnju 2008. godine, samo dva mjeseca nakon što je osnovana, od tvrtke Parting Istra u vlasništvu Škuljevića kupila 85 posto NIT-a, a HPB se osigurala založnim pravom nad dva udjela ukupne vrijednosti 8,2 milijuna kuna.

Mehanika d.o.o. čiji je osnivač Parting Istra, a direktori Ivan Trošt i Predrag Škuljević, ima upisan temeljni kapital od 1,97 milijuna kuna. Preko Mehanike, kao vlasnika zemljišta, izgrađena je stambena zgrada u Ulici Andrije Kačića Miošića 4 u Puli na kojoj je upisano založno pravo Hypo Alpe-Adria banke u visini od 4,35 milijuna eura. Založno pravo nije skinuto, iako je veći dio stanova prodana, a kupci zbog te hipoteke ne mogu upisati vlasništvo u zemljišne knjige. Također, tvrtka Mehanika od svibnja 2009. godine ima i upisanu ovrhu radi namirenja dugova tvrtki Dario Kop iz Vodnjana, koja onemogućuje raspolaganje zaplijenjenim 100-postotnim udjelom.

 Dario Kop kazao je kako je ovrha određena zbog novčane pozajmice u visini od 5 milijuna kuna, prije oko tri godine, koja je s kamatama narasla na oko 6,5 milijuna kuna te se ne može skinuti dok se potraživanja namire.

 

Dizanje kredita kod banke koja bilježi gubitak

Mehanika je također i vlasnik zemljišta preko puta navedene zgrade, gdje je planirana izgradnja tzv. Istarskog medijskog centra, gdje bi bile redakcije Glasa Istre, NIT-a i Radio Maestrala. Gradnja zbog nedostatka novca stoji, a u tijeku su pregovori za podizanje kredita kod Banke Kovanica u visini od 40 milijuna kuna, iako je javno obznanjena vrijednost Centra 28 milijuna kuna.

Direktorica Banke Kovanica je Radojka Olić, ranije članica pa predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria banke, a Banka Kovanica, je jedna od devet banaka u Hrvatskoj koje su 2009. godinu završile s gubitkom.

Građane bi, piše portal, u cijeloj nedovršenoj priči, najviše trebala brinuti sprega politike, kriminala i medija pokrivena ''''''''''''''''''''''''''''''''neučinkovitim'''''''''''''''''''''''''''''''' pravosuđem.

 

Javne tvrtke pomagale privatnom mediju

Naime, u dugovanjima Glasa Istre značajan udio u visini od navodno 24 milijuna kuna čini novac iz javnih poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i Istarske županije, što ne bi bilo moguće bez naloga iz samog političkog vrha.

Zasad je poznato kako je pulski Vodovod posudio je Glasu Istre pola milijuna kuna, a Istarski vodovod u nekoliko navrata više milijuna kuna.

Zanimljivo bi bilo znati koliki je dio proračunskog novca potpomognut rad privatnog medija i zbog čega, kakvo je osiguranje naplate te je li koja kuna do sada uopće vraćena.

Osim toga, ne bi bilo čudno da se i Europa zainteresirati za milijunske transfere porečke Veletržnice koja je građena uz potporu talijanske vlade i triju europskih regija.

 

Izvor: Javno.hr

 

Što u Glasu Istre kažu o nastaloj situaciji:

 http://www.glasistre.hr/istra/vijest/176559

 

Sinoć nam je prispjelo priopćenje  Bojana Žižovića povjerenika Sindikata novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre

 

 

 

PODRUŽNICA SINDIKATA GLASA ISTRE SINOĆ JEDNOGLASNO ODLUČILA

Nećemo potpisati ugovore Alberta Faggiana

     Sinoć je na sastanku Sindikata novinara Hrvatske Podružnice Glasa Istre 91 član (zaposlenici redakcije Glasa Istre d.o.o.) jednoglasno odlučio da neće potpisati nove ugovore o radu koje im je u ime Uprave Glasa Istre prije tri dana najavio Albert Faggian. Ugovore bi, kako je rekao Faggian, radnici trebali potpisati preksutra, u ponedjeljak. Redakcija broji 117 radnika.

     Naime, Faggian, koji je nastupio u ime Puljanke d.d., jednog od udjelničara Glasa Istre d.o.o., kazao je da se u drugoj tvrtki Glas Istre novine d.o.o. - u koju namjerava preseliti radnike, opremu i djelatnost - neće primjenjivati Kolektivni ugovor Glasa Istre, a radnicima će se ponuditi novi ugovori o radu.

     Sindikat u dopisu upućenom Upravi traži da se sačuvaju stečena prava važećeg kolektivnog ugovora, odnosno da se poštuje Zakon o radu, koji u članku 133. jasno propisuje da se pri prelasku u novu tvrtku identične djelatnosti sva prava radnika moraju prenijeti u nepromijenjenom obliku.

     "Zahtijevamo od Uprave da se pridržava odredbi Zakona o radu jer ćemo u protivnom biti prinuđeni ostvariti svoja prava sudskim putem, ali i svim ostalim demokratskim sredstvima", dio je sindikalnog dopisa upućenog Upravi.

     Sastanku je prisustvovala predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić, koja je novinare upozorila da nipošto ne potpisuju ponuđene ugovore, čime bi izgubili sva dosad stečena radnička prava.

     - Jednak se slučaj dogodio s redakcijom Poslovni.hr. Ponuđeno im je da prijeđu kod drugog poslodavca s novim ugovorima, ali su radnici svojim zajedništvom uspjeli sačuvati postojeći kolektivni ugovor, a time i stečena prava kod novog vlasnika, kazala je Galić.

     Zaključeno je da radnici neće potpisivati ugovore bez prethodne konzultacije s odvjetnicom Sindikata Loredanom Štok.

Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre

Podrška HND-a sindikatu Glasa Istre  

     Hrvatsko novinarsko društvo daje punu podršku novinarima i redakciji Glasa Istre u njihovoj bitki za dosljedno poštivanje stečenih, zakonskih radnih prava i želji da očuvaju profesionalni integritet lista i njegovu neovisnost, rekao je jučer predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

     Po njegovim riječima, brzo preuzimanje novih vlasnika, uz suspenziju Zakona - u teškoj financijskoj situaciji za koju novinari ne samo da nisu ni najmanje krivi, nego o njoj ništa nisu niti znali - nedopustivo je u demokratskom društvu, ne smije i ne može proći.

   - HND traži od svih odgovornih da postupaju odgovorno i po zakonu, a o događajima u Glasu Istre odmah ćemo obavijestiti nadležne domaće i međunarodne institucije, izjavio je Duka.

Kraj službenog priopćenja kojeg smo prenijeli u cijelosti.

 

Fonogram dramatičnog sastanka u redakciji Glasa Istre

gdje se saznaje da je De Conte d.o.o vjerovnik sa 400 tisuća kuna potraživanja pročitajte na iPressu.

 

 

dugovi kriza glas istre poslovanje radna prava željko žak đani bažon kolektivni ugovor albert faggian