Ponovno suđenje: Jung se ne smatra krivim za ubojstvo Marije Knapić

Ponovno suđenje: Jung se ne smatra krivim za ubojstvo Marije Knapić

2.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

"Ne smatram se krivim", izjavio je u srijedu Dragan Jung (29) na ponovljenom suđenju na pulskom Županijskom sudu zbog ubojstva sugrađanke, Labinjanke Marije Knapić (77) u svibnju 2001. godine.

Jung je za ubojstvo Marije Knapić najprije nepravomoćno bio osuđen na 15 godina zatvora, a krajem prosinca 2006. Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 13 godina. No, odlukom Ustavnog suda proces je vraćen na početak zato što je sutkinja Marija Budimir, koja je prije šest godina vodila taj prvostupanjski postupak na Županijskom sudu u Puli, tada bila u braku sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika Vladom Sirotićem. Sirotić je pak 2005. vodio očevid na mjestu zločina u Labinu, a zastupao je i tužiteljstvo u dijelu istrage, među ostalim i kada je Jung iznosio obranu.

Dragan Jung na pulski je Županijski sud doveden iz kaznionice u Lepoglavi, gdje služi 30-godišnju kaznu za svirepo ubojstvo Labinjana Ante Vukelića (22) iz veljače 2005. u Zagrebu. U istom je slučaju zajedno s Jungom, ali na 15 godina zatvora, osuđen Massimo Kršulja iz Rapca.

Optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva tereti Junga da je 2001. u Labinu Mariju Knapić nožem izbo do smrti.

Na početku ponovljenog suđenja obrana je iznijela više prijedloga o tome koje svjedoke bi trebalo ili ne bi trebalo ispitivati. Branitelj je predložio i psihijatrijsko vještačenje o Jungovu stanja u vrijeme kad je davao iskaz ističući da se cijela optužba sastoji jedino od Jungove izjave policiji, što je zamjenica županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerović ocijenil netočnom tvrdnjom obrane.

Sudsko je vijeće, kojim predsjeda sudac Zdravko Garić, odlučilo da će o dokaznim prijedlozima odlučivati u tijeku postupka. Na prijedlog obrane odlučeno je da će se saslušati Jungov otac Mladen, no svoj je iskaz sudskom vijeću najprije dao sin ubijene Franko Knapić, koji je odgovarao i na pitanja Jungove obrane.

"Ostajem pri iskazima od prije šest godina. Optuženik je ovo napravio prvi put pa drugi put, a to će učiniti i treći put, kad izađe", rekao je uz ostalo Franko Knapić.

Jungov otac Mladen uglavnom je govorio o tome da s njegovim sinom Draganom nikad nije bilo problema, da je bio vrlo dobar učenik, a jedino što on smatra lošim jest što je jednom uhvaćen da puši cigarete.

- Nisam ranije svjedočio jer mi je tako sugerirao prijašnji Draganov branitelj. Nemam nikakvih saznanja o tome tko je počinio ovo kazneno djelo, a ne vjerujem da ga je počinio Dragan jer sve što mu je trebalo dobivao je od nas. Razgovarao sam s njime o tome i on je rekao da to on sigurno nije učinio, a za ono u Zagrebu je rekao: "Što je bilo, bilo je". Ja mu vjerujem sto posto. Nikakvih drugih saznanja o tom ubojstvu nisam imao osim iz novina. Razgovarao sam s Draganom o tome dok nije bio optužen, ali samo toliko koliko je pisalo u novinama. Suosjećao sam kao i ostali s Frankom jer sam poznavao njegovu majku, a i igrali smo se kad smo bili djeca, rekao je uz ostalo Draganov otac Mladen Jung. (Srećko PERŠIĆ)

 

dragan jung crna kronika marija knapic ubojstvo kazneni postupak