Ponovno prosvjed protiv Rockwoola - kamioni blokirani, pozvana policija

Ponovno prosvjed protiv Rockwoola - kamioni blokirani, pozvana policija

20.1.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Priopćenje Udruge Naša zemlja: "Nakon učestalih ekoloških incidenata i očitog ignoriranja od strane
nadležnog MZOPUG na čelu s mjerodavnom višom inspektoricom Marijanom
Božičević večeras oko 17:30 stanovništvo pićanske doline opet se
okupilo ispred tvornice kamene vune Rockwool Adritic d.o.o.

Nezadovoljno pučanstvo izrazilo je nezadovoljstvo prema očitim
kršiteljima ustavnih prava na zdrav i čisti okoliš blokadom nekoliko
kamiona pred ulazom u tvornicu."

 

Regional:

Nakon ove informacije saznali smo kako si iz tvornice Rockwool zatražili intervenciju policije od koje očekuju da odradi svoj zakonom određen posao. Iz tvornice smatraju kako su prosvjednici došli na njihov privatan posjed, sirenama remeta javni red i mir te kako još uvijek njihove šlepere drže u blokadi.

 

iPress:

Nakon što su se danas sastali čelnici općina, večeras Pićanci i mještani okolnih naselja opet na ulici prosvjeduju protiv Rockwoola. Prelascima preko pješačkog prijelaza i bučnim sirenama blokiraju promet. - Popodne nas je bilo 60-tak, oko 19 sati već se skupilo oko 150 ljudi. Moramo na ulicu jer državne institucije i inspekcije ne rade svoj posao već štite tvornicu. Da nije tako Rockwoola već odavno ne bi bilo tu i ne bi se gušili u dimu, rekao je Patrik Juričić za iPRESS, jedan od prosvjednika.

 

Oko 21 sat prosvjednici su se razišli 

 

Glas Istre:

 - Otkad je tvornica počela raditi ponovno su u zraku neugodni mirisi, a nas peku oči i grlo. Neizdrživo je, tražimo njen trenutačni prekid rada i da što hitnije odseli odavde, rekla je Doris Floričić, općinska vijećnica iz redova Akcije mladih.

- Općinski odbor za Rockwool organizirat će potpisivanje peticije kojom ćemo tražiti obeštećenje naše imovine u krugu od pet kilometara od tvornice u ukupnom iznosu od pet milijardi eura. Novac nam je potreban da bismo se mogli iseliti jer mi ne želimo živjeti s Rockwoolom. Uz to, tražit ćemo da tvornica prestane s radom dok to ne bude obavljeno, izjavio je Verđilio Karlić, vijećnik iz redova IDS-a.

 Policija je nadzirala događaj, a oko 19.30 sati prosvjednicima je pristupio načelnik labinske policijske postaje Elvis Zahtila koji im je pokušao objasniti da spontani prosvjedi predstavljaju opasnost, jer može doći do nepredvidivih situacija. Oni su mu pokušavali objasniti da to čine jer ih nitko ne želi saslušati te da je Rockwool taj koji krši zakon. Nakon što je ta rasprava završila, prosvjedovalo se još neko vrijeme, a potom su se okupljeni razišli kućama.

O prosvjedu se odmah oglasila i Uprava tvornice. U dopisu koji potpisuje glasnogovornica Anđelka Toto Ormuž stoji da su odmah nakon što su dobili informacije o nelegalnom okupljanju na privatnom posjedu tvornice zatražili pomoć policije.

- Zahtijevali smo deblokadu i pristupne ceste kako bi tvornica mogla normalno funkcionirati, a naši radnici neometano doći do svojih radnih mjesta. Šteta je dalekosežna jer mnogi potencijalni strani investitori prate naš slučaj, rekla je Toto Ormuž. (R. SELAN )

 

 

Foto:Glas Istre, R. Selan

 

 

anđelka toto ormuž policija blokada patrik juričić doris floričić ekologija Naša zemlja prosvjed Rockwool udruga zagađenje