Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti

Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti

21.6.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja nadolazećih državnih blagdana, Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i predstavnici labinskih općina, Udruge antifašističkih boraca Labin i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje palim antifašistima te na Centralni križ na Gradskom groblju Labin.

 

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovske postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

 

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.

 

dan antifašističke borbe nob polaganje vijenaca vijenac gradsko groblje labin branitelji antifašisti demetlika obljetnica dan državnosti