Položen vijenac povodom Dana državnosti

Položen vijenac povodom Dana državnosti

26.6.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Dana državnosti (25. lipnja) položeno je cvijeće i zapaljene svijeće na Centralnom križu od strane zamjenice gradonačelnika Grada Labina Federike Mohorović Čekada, općina Labinštine, braniteljskih udruga, Udruge Josip Broz Tito, Udruge antifašističkih boraca, predstavnika Policijske postaje Labin i Stožera civilne zaštite, Župnog ureda Labin. Minutom šutnje odali su počast svim preminulim borcima i braniteljima. 

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.

Zamjenica gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada i predstavnik udruge HVIDR-a Josip Načinović održali su prigodne govore, a župnik Župnog ureda Labin Milivoj Koren je predvodio molitvu za sve poginule za slobodu Hrvatske.

"U razdoblju od samo tri dana obilježavamo dva značajna datuma za Republiku Hrvatsku, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti. Prije 26 godina, 25. lipnja 1991. Hrvatska je ostvarila svoju samostalnost i neovisnost Ustavnom odlukom o samostalnosti Republike Hrvatske. Međutim, put koji je vodio ka ostvarenju te velike želje, obilježen je neprocjenjivim žrtvama onih koji su dali živote za našu slobodu i kojima dugujemo vječnu zahvalnost. Kao što smo i u srijedu rekli na ovom istom mjestu zahvaljujem onima koji su omogućili da živimo u miru, suživotu, toleranciji i međusobnom poštivanju. Gradeći modernu europsku državu stvaramo i naš grad Labin i Labinštinu jednom otvorenom, tolerantnom i miroljubivom zajednicom, a najveće bogatstvo našeg grada su upravo ljudi. Svim građanima i građankama čestitam Dan državnosti!", rekla je zamjenica gradonačelnika.

 

 

dan državnosti gradsko groblje labin vijenaca polaganje povijest