Položen vijenac povodom Dana antifašističke borbe

Položen vijenac povodom Dana antifašističke borbe

22.6.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe delegacija na  čelu s gradonačelnikom  Grada Labina Valterom  Glavičićem i zamjenicom gradonačelnika Federikom Mohorović Čekada, načelnicama  Općine Raša i Općine Sveta Nedelja, Glorijom Paliska i Irene Franković, načelnicima Općine Kršan i Općine Pićan, Romanom Carićem i Deanom Močinićem, gradskim vijećnicima, predstavnicima policije i  vatrogasaca, Udrugom antifašističkih boraca Labin i Savezom udruga antifašističkih boraca Istarske županije, udrugama proisteklih iz domovinskog rata i Udruge „Josip Broz Tito“, položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježje palim antifašistima Gradskog groblja Labin.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

Lovro Sangaleti, tajnik Saveza udruga antifašističkih boraca Istarske županije naglasio je da se komemoracijom odaje počast svima koji su poginuli za slobodu domovine Hrvatske te podsjetio na povijesni tijek događaja.

Gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić obraćajući se prisutnima, naglasio je: „ To je jedini državni blagdan posvećen antifašizmu i sve ono dobro što se desilo  u ovim krajevima u vrijeme 2. svjetskog rata.  Zato mi je drago da smo danas ovdje kod spomenika koji je više puta bio oštećen, ali uvijek smo ga obnavljali a to ćemo činiti i ubuduće sa svim spomenicima iz tog razdoblja na području Labinšćine. Sve ono što se dešavalo prije točno osamdeset godina, omogućilo nam je četrdesetak godina kasnije da Hrvatska postane samostalna država u kojoj danas živimo.  Labin i Labinština zabilježeni su u povijesti kao  mjesto na kojem se antifašizam stvarao.  Zato bi bilo suludo zaboraviti na tekovine narodnooslobodilačke borbe,  već treba jasno reći da je na tim tekovinama stvorena Republika Hrvatska.  Pozivam sve na poštivanje ideala i hrabrost  koju su neupitno imali naši stari kada su znali izabrati pravu stranu.

Velečasni Blaž Bošnjaković blagoslovio je  poginule antifašiste i domoljube, dok je maestro Franko Ružić odsvirao dvije prigodne skladbe.

dan antifašističke borbe valter glavičić polaganje vijenaca nob